Вести

НАЈВЕЋИ БРОЈ ПРЕГЛЕДА У КОВИД АМБУЛАНТИ У ОВОМ ТАЛАСУ ЕПИДЕМИЈЕ

1. децембар 2020.

На данашњем састанаку Градског штаба за ванредне ситуације, кoм су присуствовали представници здравствених установа, Комуналне полиције и Санитарне инспекције, на челу са командантом штаба и градоначелником Шапца др Александром Пајићем, разматрана је актуелна епидемиолошка ситуација у вези са корона вирусом, као и са отварањем привремене ковид болнице у Шапцу. Током последња 24 часа 101 пацијент је ковид позитиван на територији града Шапца, а укупан број позитивних током новембра је 1661.

У изолацији се налази 1882 лица, 951 је ковид позитивно, а остало су особе које су биле у контакту са инфициранима. У шабачкој болници је 140 хоспитализованих ковид пацијената, од тога је девет у респираторној јединици, а три су интубирана и са тешком клиничком сликом.

,,Јуче је шабачка болница, осим инфективног и пулмологије, отворила и треће, интерно одељење, за ковид пацијенте због потребе већег броја постеља. Због тога молим све наше суграђане за озбиљно понашање у овако тешком времену. Имамо непоштовање мера од једног привредног субјекта за који ћемо се потрудити да се у наредном периоду одговорно понаша јер сви у граду Шапцу морају да поштују мере Кризног штаба јер се ради о здрављу и животу наших суграђана”, изјавио је градоначелник Шапца.

Током новембра евидентирано је 19 смртних исхода у шабачкој болници, а од тог броја девет је из Шапца.

,,Ковид болница је у активном статусу. Ми се надамо да неће бити потребе за њеним коришћењем. Ради се и на едукацији здравствених радника који ће тамо радити. Нажалост, имамо и 43 здравствена радника која су ван здравственог система јер су или инфицирани, или су били у контакту са ковид позитивним пацијентима. Све то говори о великој озбиљности ситуције у којој се налазимо”, додао је Пајић.

У ковид амбуланти Дома здравља ,,Др Драга Љочић” у протекла 24 часа евидентиран је највећи број прегледа, укупно 464, а од тога су 386 прегледа код одраслих и 78 код деце.

,,Добро је да је први пут до сад већи број контролних прегледа него првих. Имали смо 175 првих прегледа, 211 контролних. Пи-си-ар тестом јуче смо тестирали 68, а антигенским тестом 121 пацијента. Изузетно је битно да се суграђани јаве на преглед чим се појаве први симптоми, али је исто тако битно и да се јаве на контролни преглед. Након 14 дана од позитивног пи-си-ар теста су дужни да се јаве у ковид амбуланту где ће доктор прегледом проценити да ли је пацијент оздравио. Такође, пи-си-ар контролна тестирања раде здравственим радницима, припадницима војске, полиције, онима који раде у установама социјалне здравствене заштите, предшколским установама, управо због одласка у средине у којима може доћи до ширења инфекције”, рекла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља ,,Др Драга Љочић”.

Наредна седница Кризног штаба заказана је за четвртак.