Вести

НА ДАН ОБЕЛЕЖАВАЊА ПРАЗНИКА ГРАДА, ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА И ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА О ДР ДРАГИ ЉОЧИЋ

22. априла 2022.

На Тргу шабачких жртава отворена је изложба посвећена првој српској лекарки и рођеној Шапчанки, др Драги Љочић. Пројекат „Доктор Драга Љочић – Одсјаји“, покренуло је Удружење новинара Шапца и уметничко удружење Комбинарт, а подржао град Шабац. Пројекат укључује интерактивну изложбу са уметничким инсталацијама и документарни филм о животу и делу ове лекарке, хуманисткиње, феминисткиње и добротворке. Изложба и филм резултат су дугогодишњег истраживања мр Соње Бокун Ђинић која је приликом отварања изложбе истакла да је др Драга Љочић дала немерљив допринос не само граду, него и Европи.

,,Школовала се за лекара у време када је то деловало као немогућ подвиг за једну девојку. Надамо се да ће изложба и филм о Драги бити инспирација за суграђане да више сазнају о култури, традицији и историји Шапца”, рекла је мр Соња Бокун Ђинић.

Сећање на др Драгу Љочић, њен лик и значајно дело, поред изложбе на Тргу, оживео је и документарни филм о животу и делу лекарке који је премијерно приказан у хотелу Слобода.

,,Празник града Шапца и пригоде уз овај дан, време је за сећање и нове идеје, повезивање славне прошлости са чашћу и обавезама данашњег времена. Само део свог великог дуга према нашој славној суграђанки, докторки Драги Љочић, одужујемо у ове празничне дане документарним филмом и изложбом и уметничким инсталацијама на Тргу. Др Драга Љочић била је борац за професију лекарства у Србији и Европи и борац за женска права. Поносан сам што Дом здравља у Шапцу носи њено име и што смо као Град подржали овај пројекат”, рекао је Пајић и позвао суграђане да посете отворену галерију на Тргу шабачких жртава и упознају се са једном од најзнаменитијих жена Шапца и ондашње Србије.

,,Изложбом и филмом о др Драги Љочић, као Град још једном вреднујемо њену свестрану личност и потврђујемо да нам је култура сећања важан сегмент у стварању Шапца као

Града будућности”, казао је Пајић.