Вести

МОДЕЛ ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА ПРЕДСТАВЉЕН ШКОЛАМА МАЧВАНСКОГ ОКРУГА

5. фебруар 2021.

Помоћница министра за образовање, науку и технолошки развој проф. др Габријела Грујић одржала је данас састанак са директорима средњих школа са територије Мачванског округа у Градској кући, на ком су разговарали о дуалном моделу образовања. Састанак је отворио градоначелник Шапца др Александар Пајић.

,,Велико ми је задовољство што је данас помоћница министра просвете, госпођа Габријела Грујић, присуствовала радном састанку свих средњих школа Мачванског округа које могу у свој образовни систем да укључе дуално образовање. Наш образовни систем је добар. Међутим, дуално образовање даје квалитативно нову компоненту и све наше образовне установе које имају услова требало би да уграде дуално образовање у свој систем. У 21. веку није довољно имати само теоријско знање. Изузетно је важно да се и практична знања и вештине користе у директном раду у компанијама које послују у Републици Србији. Град Шабац подржаће дуално образовање и надам се да ће цео округ искористити потенцијал наших привредника и да ће привредници бити заинтересовани за ученике који ће током свог школовања стећи сва она знања и вештине која су им потребна да се укључе у процес рада”, рекао је градоначелник Шапца.

Овом приликом помоћница министра за дуално образовање изразила је велико задовољство што је данас имала прилику да разговара са градоначелником Шапца и директорима средњих школа у Мачванском округу. Захвалила се градоначелнику на добродошлици.

,,Дуално образовање је велики потенцијал за цео округ. Сви смо свесни да је стратегија развоја управо његово унапређење. Ми зато морамо да отворимо врата свих компанија, како би омогућили ученицима да кроз модеран начин наставе, који се односи на процес учења кроз практичан рад стичу квалитетно знање”, рекла је проф. др Грујић и додала да je ово век компетенција, у смислу сублимације знања, вештина, способности и ставова, а не само теоријских знања.

,,Желимо да млади људи доживе овај модел образовања као инспирацију, односно изазов. Због тога у наредном периоду очекујемо да ће учинити компаније не само одрживим, него и иновативним. По први пут наши млади имају прилику да када буду учили у компанијама, учине то у стимулативној средини. Дуалним образовањем Србија престаје да буде земља одложене каријере, млади имају прилику да уче у компанијама. Нико од представника компанија, када буду хтели да се запосле неће их питати да ли имају радно искуство. У додатку диплома ће писати број сати и у којој компанији су стицали знања кроз рад. Учење на два места је најквалитетнији модел наставе. Очекујем од свих директора који су са мном разговарали да ће овај план уписа за наредну школску годину унапредити”, истакла је Грујић.