Вести

МИНИСТАРKА ТАНАСКОВИЋ ОТВОРИЛА 14. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ У ШАПЦУ

15. март 2024.

У Спортској хали ,,Зорка” отворен је 14. Међународни пољопривредни сајам, где ће свој излагачки програм представити око 200 излагача из земље и региона. Сајам је свечано отворила министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелeна Танасковић, а отварању су присуствовали градоначелник Шапца др Александар Пајић и заменик градоначелника Милан Мачван.

,,Наш град је поносни домаћин овом сајму већ 14. пут у организацији Радио-телевизије ,,АС“ и Одељења за пољопривреду града Шапца. Ове године имамо око 200 излагача, компанија и фирми из земље и региона, што је до сада највећи број и то је оно што нас охрабрује. Желим да честитам организаторима што су током дугог низа година изградили сајамску манифестацију којом се Град Шабац поноси. Ово је идеална прилика да се наши пољопривредни произвођачи и посетиоци сајма упознају са новим трендовима и достигнућима у пољопривреди, да пронађу начин за пласман својих производа на нека нова тржишта. Будући да Шабац има 80.000 хектара обрадивог земљишта и више од 10.500 активних пољопривредних домаћинстава само одржавање сајма је од велике важности, како за Град, тако и пољопривредне произвођаче. Заједно са својом државом наставићемо да будемо подршка својим пољопривредницима. У том погледу, ове године за реализацију мера у пољопривреди из буџета града определили смо 120 милиона динара. Организаторима, излагачима и посетиоцима желим успешан сајам”, рекао је градоначелник Александар Пајић и позвао све грађане да посете Међународни сајам пољопривреде.

Министарка Јелена Танасковић захвалила се на позиву комплетној управи града Шапца, пре свега градоначелнику Пајићу и свима који су јој учинили част да ову манифестацију отвори и да се упише као неко ко је учествовао на манифестацији која иначе заузима важно место у календару градских дешавања.

,,Свака част организаторима и Граду Шапцу на овој манифестацији, која је врло цењена и посећена, а ове године има и велики број излагача. Овај крај је познат по великим пољопривредним потенцијалима и посебно развијеној сточарској производњи, па су овакве врсте окупљања драгоцена прилика за размену знања и искустава за даље унапређење производње. Колико је држави пољопривреда битна, односно примарни пољопривредни произвођач јасно показују бројке. Буџет је увећан три пута, а свака субвенција минимум 40 %. Приоритет у пољопривреди је увећање сточног фонда и обнова сточарства, а како се то ради показује и град Шабац. Сваке године има много већи број младих пољопривредника и драго ми је због тога. Ове године тај број је прешао 400 газдинстава, где су носиоци испод 30 година”, казала је Танасковић.

Сајам ће трајати два дана, 15. и 16. марта, од 9.00 до 19.00 часова.