Вести

МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА: ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА ОРГАНИЗОВАО СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ РОМСКИХ УДРУЖЕЊА

8. април 2021.

Поводом Међународног дана Рома, градоначелник Шапца др Александар Пајић организовао је свечани пријем за представнике ромских удружења са територије града Шапца и члана Извршног одбора Националног савета ромске националне мањине. На састанку се говорило о положај припадника ромске националне мањине и подстицају на енергично решавање проблема који отежавају остваривање индивидуалних и колективних права Рома.

,,У име града Шапца честитам Међународни дан Рома свим припадницима ромске националне мањине у граду и Србији. Задовољство ми је што смо данас имали прилику да разговарамо о најзначајнијим темама за положај статуса ромске националне мањине у Шапцу. Град Шабац даје пуну подршку инклузији Ромкиња и Рома у нашем граду. Мрежа за инклузију Рома творевина је пројекта ,,Кључ за инклузију” који је реализовао Град Шабац. Шестог априла одржан је састанак Мреже за инклузију Рома. Разматрано је о предстојећим активностима израде Локалног – акционог плана за унапређење положаја Ромкиња и Рома у периoду од четири године”, рекао је градоначелник Шапца и истакао да кроз Локални – акциони план покушавају да заједничким снагама са компетентним институцијама и организацијама раде на идентификовању проблема припадника ромске заједнице.

,,Одредићемо предлог мера и активности, а све у циљу унапређења услова живота припадника ромске заједнице на територији града Шапца где ће приоритети бити у области здравствене заштите, образовања, социјалне заштите, запошљавања и становања”, казао је градоначелник Пајић.

Жељко Тодић, члан Извршног одбора Националног савета ромске националне мањине позвао је све Роме да им се јаве како би им се приликом уписа на средње школе и факултете помогло путем афирмативних мера.

,,Током сусрета са градоначелником и представницима удружења разговарао сам о томе да се ради на повећању квота за упис које тренутно износе свега један одсто, а у будућности ће бити три. Надамо се да ће наредна година донети укидање тих квота. Овом приликом бих позвао све Роме да се вакцинишу како бисмо победили пандемију, јер је имунизација једини излаз”, нагласио је Жељко Тодић.

Зоран Тодић заменик координатора истакао је да без подршке локалне самоуправе удружењима није могуће постићи побољшање услова живота за припаднике ромске заједнице.

,,Веома сам захвалан градоначелнику који нас је спојио са заједничким циљем како бисмо решили актуелна питања. Оно што је најболнији за Роме су образовање, социјална питања и недостатак запослења”, рекао је Зоран Тодић.

Светски дан Рома обележава се од 1990. године у знак сећања на одржавање првог Светског конгреса Рома одржаног од 7. до 11. априла 1971. године у Чесфилду код Лондона.