Вести

ЛОМЉЕЊЕ БОЖИЋНЕ ЧЕСНИЦЕ У ЦРКВИ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА

7. јануара 2021.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић присуствовао је данас свечаној божићној литургији, а затим и традиционалном ломљењу чеснице у порти Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла.

Градоначелник је свим суграђанима који Божић славе по јулијанском календару пожелео да у здрављу, срећи и благостању, проведу најрадоснији хришћански празник.

,,Желим да љубав вера и нада буду окоснице њиховим животима и да им година која је пред нама буде берићетна у сваком погледу. Многа су искушења пред нама, само заједништвом, хуманошћу и великом љубављу може да их пребродимо“, рекао је градоначелник Пајић.

Ове године у традиционалној празничној погачи била су скривена три сребрњака и један дукат.

Златни дукат који је даровао Град Шабац пронашла је Шапчанка Миланка Алексић.

,,Срећна сам што сам пронашла дукат у чесници. Ово је први пут да добијем златник, захваљујем се Граду Шапцу. Желим свим сиграђанима срећан Божић, много здравља, среће и радости“, истакла је Алексић.

Протојереј-ставрофор, Милан Пантелић, архијерејски намесник шабачки, честитао је свим суграђанима и свим парохијанима данашњи празник, празник мира, љубави, рођења (новог живота) уз радостан поздрав Мир Божји, Христос се роди!

,,Мир Божји је био основ, смисао и суштина за долазак господа спаситеља нашег Исуса Христа. Пре тога мир је нарушен јер је човек својим грехом отерао Бога од себе и удаљио се од њега. Овај празник нам указује да само кроз мир, љубав и веру можемо себе сачувати. Још једном нека је срећан Божић, празник мира, да господ пошаље благодат у наша срца“, казао је протојереј-ставрофор Пантелић.

Најрадоснији хришћански празник обележен је уз поштовање свих епидемиолошких мера.