Вести

КОМПАНИЈА МИНТ ИНВЕСТИРА У ОТВАРАЊЕ И ДРУГЕ ФАБРИКЕ У ШАПЦУ

7. фебруар 2022.

Након потписивања Решења о продаји 11 хектара грађевинског земљишта у Северозападној индустријској зони у Шапцу 2021. године, градоначелник Шапца др Александар Пајић данас је потписао друго Решење о продаји додатних 10 хектара земљишта у Северозападној индустријској зони са представницима кинеске компаније Минт који планирају да у августу 2023. године отворе другу фабрику за производњу делова за аутомобиле у Шапцу.

,,Задовољни сарадњом са представницима Града Шапца, челници компаније Минт одлучили су да купе додатних 10 хектара грађевинског земљишта и отворе још једну фабрику у нашем граду. За куповину земљишта и изградњу нове фабрике биће уложено 15 милиона евра. Очекивана укупна инвестиција за 10 година је 46 милиона евра”, рекао је градоначелник Пајић и истакао да су улагањем од скоро 100 милиона евра, две фабрике компаније Минт највеће стране инвестиције које је Град Шабац имао у последњих 20 година.

,,Председник Вучић је приликом посете Кини и састанка са председником Си Ђинпингом истакао да наше две земље негују челично пријатељство и да је Србија најбоље место за улагање. Ово се сада на делу и потврђује. Изузетно сам поносан што су представници кинеске компаније Минт одлучили да прошире своје производне капацитете и за мање од годину дана купе укупно 21 хектар земље, где ће бити отворене две фабрике, једна ове године, а друга 2023, у којима ће бити запослено око 600 наших суграђана. Долазак светског гиганта и најнапредније технологије у производњи делова за аутомобилску индустрију унапредиће привредни потенцијал града. Нова радна места значиће смањење незапослености, али и бољи стандард наших суграђана. Изградња аутопута Рума-Шабац, новог моста преко Саве и брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице, учиниће наш град још атрактивнијим за инвеститоре. Град Шабац ће бити град будућности. Одличном сарадњом са својом државом на делу показујемо да радимо добре ствари за становнике нашег града! Настављамо даље, за јак Шабац, за снажну Србију”, рекао је Пајић.

Горан Маџаревић, помоћник директора компаније Минт за Европу истиче да ће компанија Минт у ове две фабрике производити металне компоненте за шасије аутомобила и да ће запошљавати раднике широког спектра занимања.

,,Ради се о најнапреднијој и најчистијој технологији, тако да неће бити штетног утицаја на животну средину. Политика компаније Минт је да је једино здрав и задовољан радник добар радник. Биће нам потребан веома широк спектар занимања. Имаћемо од неквалификованих, полуквалификованих у процесу производње који ће пролазити кроз различите обуке и тренинге, до преквалификованих радника, стручњака, инжењера машинске и електротехничке струке, правника, економиста и преводиоца за кинески језик”, рекао је Горан Маџаревић.