Вести

КАРАВАН “ДИГИТАЛНА ЕКСПЕДИЦИЈА“ ПОСЕТИО ШАБАЦ

11. септембар 2021.

Шабац је данас домаћин каравана дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција” који је покренут на иницијативу Кабинета председнице Владе Републике Србије, Ане Брнабић, уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост” који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).

На свом досадашњем путовању караван „Дигитална експедиција“ је посетио Београд, Пријепоље и Вршац, а на догађају у Шапцу грађани су имали прилику да се упознају са кључним дигиталним вештинама 21. века: како се долази до одређене информације, како да у електронској комуникацији с државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство. Поред тога, кроз радионице са предавачима и разговоре са домаћим инфлуенсерима представљене су основе дигиталне писмености и безбедности.

Присутнима се обратио Сретен Селаковић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истакавши да живимо у ери дигиталне револуције, где се дигиталне технологије развијају муњевитом брзином, те је неопходно да се прилагођавамо томе.

,,Неопходно је да сваки грађанин што више узме учешћа у овом пројекту, како би се едуковао о дигиталном садржају. Шабац је четврти град у ком гостује караван, а остало нам је још осам градова где ћемо промовисати ове активности. Битно је да што више старијих људи уђе у ову причу да би стекли сазнања о новим технологијама. Према најновијим подацима половине популације старијих од 55 година користи интернет, што је поразно. Због тога је битно да их ангажујемо да што више науче”, истакао је Селаковић и нагласио да ће ових дана ИТ стручњаци имати активности по целој Србији и обилазити геронтолошке центре како би едуковали људе које нису одрастали уз интернет.

Караван је намењен свим грађанима, младима који су изложени дигиталном садржају од рођења, преко дигитално спретне генерације З и њихових родитеља, као и грађана којима су дигитални ресурси недовољно познати или доступни.

Начелник Градске управе Александар Јовановић рекао је да је велика част што се Шабац нашао међу 16 градова који ће угостити караван дигиталних вештина ,,Дигиталну експедицију”.

,,Захваљујући Влади Републике Србије и надлежним министарствима сви грађани који су се окупили данас на Тргу шабачких жртава могу да сазнају како се долази до одређене информације, како да у електронској комуникацији са државним управом остварује неко своје право или испуни обавезу, као и како да себи и својој деци пружити безбедно дигитално искуство. Дигитализација се у току пандемије показала као највећа подршка грађанима и привреди, па је данас више него икада важно да више научимо о еУправи и значају електронских сервиса како би себи олакшали живот. Ово је идеална прилика да радимо на едукацији наших грађана како најмлађих тако и најстаријих како би развили дигиталне компетенције ученика и оспособити их за безбедну и правилну употребу дигиталних уређаја и платформи”, каже Јовановић.

Догађају су присуствовали Зоран Милошевић, помоћник министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Блажа Кнежевић, заменик градоначелника Шапца.

Током наредна три месеца караван ће посетити још 12 градова Србије: Смедерево, Крушевац, Краљево, Чачак, Ужице, Суботицу, Алексинац, Ниш, Врање, Пирот, Рашку и Нови Пазар. Том приликом грађани ће се упознати са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа и осталим погодностима дигиталног простора.