Вести

ЛЕТЊИ KАМПОВИ ЗА МЛАДЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ БИЋЕ ОРГАНИЗОВАНИ И У ШАПЦУ

4. март 2024.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић састао се данас са градоначелником Шапца др Александром Пајићем коме је представио пројекат организације тематских летњих кампова за децу из дијаспоре. Очекује се да током овог лета у камповима које ће у сарадњи са Владом реализовати локалне самоуправе учествује више од 10.000 малишана пореклом из Србије, а који живе у дијаспори. Министар Милићевић ће наредних дана овај програм представити у градовима и општинама Србије, а прво представљање било је данас у Шапцу.

,,Током 2023. године у летњим камповима за младе, који су одржани на 22 локације широм Србије, боравило више од 5.000 малишана из дијаспоре. Идеја је била да тим програмом радимо на очувању српског културног, етничког и верског идентитета код младих из дијаспоре и региона, као и да подстакнемо младе из дијаспоре на повратак у матицу кроз афирмацију и презентацију потенцијала Србије. Да јачамо њихов патриотски дух. Након што су кампови завршени, кроз разговор са свим тим малишанима који су у њима били, апсолутно сам сигуран да смо у потпуности остварили идеју и циљ програма. Управо због тога решили смо да и ове године организујемо кампове у сарадњи са локалним самоуправама, као и да они постану традиционални“, рекао је министар Милићевић и истакао да је суштина кампова да млади из расејања упознају своју културно-историјску баштину и традицију, да усаврше знање српског језика и да стекну нове пријатеље који живе на различитим крајевима света али са којима деле исто порекло и идентитет. Веома је важно да упознају унутрашњост целе наше Србије, њену културу и историју, а не само Београд или крај из кога потичу. Управо зато кампове организујемо у градовима и општинама широм наше прелепе земље. Очекујемо да ове године кроз кампове прође више од 10.000 малишана, као и да они буду одржани у најмање 40 локалних самоуправа. Идеја нам је да кампове ове године отворе и окупљеној деци се обрате неки од наших најбољих студената који се школују ван Србије, а јасно су исказали намеру да се по завршетку школовања врате у своју матицу”, рекао је министар Милићевић.

Градоначелник Пајић захвалио је министру што је представљање програма кренуо из Шапца и најавио да ће са задовољством аплицирати за организацију летњег кампа за младе из дијаспоре.

,,Град Шабац је заинтересован за учешће у овом програму. Сагласни смо да организујемо летњи камп за младе из дијаспоре у нашем граду, да им кроз различите културно-уметничке, музичке и спортске радионице, предавањима о културно-историјском наслеђу приближимо Шабац и пружимо могућност да се друже са својим вршњацима, а уједно ојачамо њихове везе са матицом. Шабац је град отвореног срца и у наш град су увек сви добро дошли”, истакао је градоначелник Пајић.

Он је нагласио важност оваквих кампова који ће, како је рекао, сасвим сигурно утицати на децу из дијаспоре да пожеле да се једног дана врате у Србију.

Министар и градоначелник су разговарали и о учешћу Шапца на инвестиционим форумима који би привукли улагаче из дијаспоре у Мачву.