Вести

ЈОШ 25 КОВИД ПОЗИТИВНИХ, СЕДАМ У ТЕШКОМ СТАЊУ

15. новембар 2020.

Штаб за ванредне ситуације одржао је данас радни састанак у Градској кући. На састанку је анализирана ситуација у вези са корона вирусом. Поред команданта штаба и градоначелника Шапца др Александра Пајића, састанку су присуствовали заменик градоначелника Блажа Кнежевић, представник Завода за јавно здравље др Небојша Софранић, директор Опште болнице др Слободан Поповић, директорка Дома здравља др Јасмина Станковић и начелник Комуналне полиције Борко Јекић.

Том приликом градоначелник Шапца др Александар Пајић, изјавио је да је јуче забележен највећи број тестираних на подручју града.

– На нивоу Мачванског округа тестирани су узорци 304 особе, од тог броја 109 на територији Шапца.  У протекла 24 сата, присуство вируса корона утврђено је код 25 суграђана. Тај број је значајно мањи него у протеклим данима, што је добра вест – рекао је градоначелник др Пајић и истакао да је лоша вест то што се и даље пуни шабачка Општa болница.

– Тренутно имамо 91 хоспитализованог грађанина. Број активних случајева 483, док се 485 лица налази у самоизолацији. Од почетка пандемије 25.595 узорака било је на нивоу округа, од којих су 14.033 били Шапчани. Због великог броја тестираних, али и великог броја ковид позитивних, молим све суграђане за опрез, одговорност и озбиљност. Оно што је негативно имамо и пацијенте који су примљени у црвену ковид зону у шабачкој болници. То су дете од једну годину и од 11 година – додао је др Пајић.

Градоначелник је напоменуо да је ситуација крајње озбиљна и да се због тога сви морамо придржавати Уредбе Владе Србије и поштовати донете мере. Додао је да ће поштовати све што струка каже, да ће уколико у наредном периоду добију препоруку од стручњака из Завода за јавно здравље увести нове мере.

Од 91 пацијента који се налази на болничком лечењу, у Општој болници, већина је са средње тешком клиничком сликом. Седам особа је у тешком стању и налазе се у респираторној јединици. На неинванзивној механичкој вентилацији налазе се четири пацијента.

– Што се тиче попуњености капацитета болнице, ми сукцесивно отварамо зграду по зграду. Такође, ширимо и црвену зону, стигли смо до 91 пацијента. Капацитети инфективног одељења су негде око 28, а капацитети неурофизиологије и грудног,  као ковид зоне један су око 120 постеља. Постоји и трећа зграда за интерне болести, која још није отворена, која може да прими 80 пацијента позитивних на корона вирус. Успели смо да развеземо кисеоник на све три локације и ту смо на нивоу од 220 постељног фонда и од 70 до 80 одсто тих капацитета је покривено кисеоничним местима. Сваки пацијент који ту борави може добити кисеоничну потпору која је изузетно важна. Уколико буде било потребе отворићемо и зону хируршког блока. Тако је било у јулу и августу, јер је у једном тренутку било 320 хоспитализованих ковид особа. Ово је заиста озбиљна бројка и одговорно тврдим да на нивоу ковид-болница општег типа, каква је шабачка, само је у јулу ужичка имала сличне бројке, а све остале су биле испод овог капацитета – каже директор шабачке Опште болнице др Слободан Поповић.

Када је реч о старосној структури пацијената у болници, највећи број хоспитализованих је узраста између 30 и 65 година. Јуче је у Дому здравља на прегледу због сумњи на корона вирус било 27 деце, од тог броја двоје са упалом плућа је хоспитализовано у Општу болницу.