Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ ПОСЕТИО ЈКП ,,ТОПЛАНА-ШАБАЦ“ И НАЈАВИО НОВЕ ПРОЈЕКТЕ

6. мај 2021.

После успешно завршене грејне сезоне, градоначелник Шапца др Александар Пајић, обишао је ЈКП ,,Топлана-Шабац”. Градоначелник је разговарао са директором ЈКП ,,Топлана-Шабац” Слободаном Jеротићем о инвестицијама које би требало урадити у летњем периоду како би Топлана за следећу грејну сезону поново била спремна да на квалитетан и континуиран начин испоручује топлотну енергију Шапчанима. Током посете Топлани, градоначелник Пајић најавио је и реализацију два пројекта којима је предвиђен пакет мера енергетске ефикасности.

,,У сарадњи са Министарством рударства и енергетике, желимо да свака кућа и домаћинство на селу имају могућност за замену старих врата и прозора. Због лоше изолације, троши се много више електричне и топлотне енергије. Ово ће Град омогућити суграђанима који живе на селу, јер за становнике града Шапца који живе у центру града већ постоји пројекат чија је реализација у току. Половину новца за замену субвенционисаће држава и локална самоуправа, а другу половину обезбедиће грађани. Наш циљ је енергетска ефикасност, да не трошимо више енергије него што нам је потребно”, рекао је градоначелник др Александар Пајић.

Осим овог пројекта, ЈКП ,,Топлана-Шабац” ће спровести пројекат термоизолације зграда. У оквиру пројекта предвиђен је пакет мера енергетске ефикасности који обухвата термоизолацију омотача зграде и уградњу термостатских радијаторских вентила и делитеља трошкова. ,,Утопљавањем зграда смањиће се расипање енергије, потрошња гаса, емисије штетних материја, посебно ПМ честица које су примарни и секундарни извор загађења ваздуха, али ће се и повећати комфор станара и смањити годишњи рачуни за грејање. Да би се на прави начин потенцијал уштеде искористио грађанима ће на располагању бити термостатски вентили чија је улога да се омогући сваком станару да управља сопственом потрошњом топлоте, тако што ће одржавати температуру у стану онако како то њему одговара”, казао је Пајић. 

Директор ЈКП ,,Топлана-Шабац” Слободан Јеротић истакао је да смањење температуре за 1 степен доноси уштеде у потрошњи енергије и више од 6% што ће се осетити на рачунима станара.

,,Делитељи трошкова на радијаторима омогућиће да се за сваки стан појединачно одреди потрошња енергије и износ варијабилног дела на крају месеца. То значи да ће зграде имати различите трошкове за грејање као и до сада али од сада ће и сваки стан у оквиру зграде имати другачији рачун у односу на комшије зависно од начина понашање станара”, рекао је Јеротић.

Укупна вредност пројекта износи 2,5 милиона евра, а финансира се средствима Европске банке за обнову и развој.

,,Грађани склапају Уговор о приступању пројекту, а трошкове инвестиције отплаћују у једнаким месечним ратама и то највише 144 рате (12 година) према жељи сваког грађанина појединачно. Од поменутог износа, 370.000 евра је опредељено за уградњу термостатских вентила и делитеља трошкова. Тај део биће субвенционисан средствима града Шапца. На такав начин помажемо суграђанима који живе у граду да укупни трошкови буду нижи”, казао је Пајић.

Према речима градоначелника Шапца циљ ових пројеката јесу бољи услови живота за Шапчане.

,,Од самог доласка на власт, одређени су приоритети, а један од њих је и чист ваздух и здравија животна средина. Ово су конкретне активности којима се квалитет ваздуха побољшава, нарочито у зимским месецима. Нећемо се на овоме зауставити, већ ћемо предузети даље кораке како би Шабац постао Град будућности” истакао је Пајић.