Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО ФЕСТИВАЛ ЈАГОДА

29. мај 2021.

У Цуљковићу је данас одржан 3. Фестивал јагода, у организацији Месне заједнице Цуљковић и Туристичке организације, а под покровитељством Града Шапца. Своје производе представио је око 20 излагача, a манифестација је окупила велики број посетилаца, који су поред богатог културно-уметничког програма уживали у дегустацији јагода. Ове године по први пут, градоначелник Шапца, др Александар Пајић, посетио је ову манифестацију и том приликом рекао да је значајно да се Подриње презентује као крај чији је бренд јагода.

,,Уживао сам у богатом програму трећег Фестивала јагода у Цуљковићу. Јагода је бренд Поцерских села, а оно што смо данас видели и дегустирали потврђује наша очекивања. Фестивал је најбољи начин за представљање резултата и потенцијала овог краја у гајењу јагода, што несумњиво потврђује данашње присуство великог броја произвођача, као и бројних посетилаца, како из Цуљковића, тако и околине. Велики број људи у Поцерини узгаја јагоде, а ово је нешто што Град Шабац подржава. Оно што је приметно је да су млади људи остали на селу и то је заиста лепо. Град ће им помоћи да прошире своју производњу и да овај Фестивал добије један карактер битности за наш град. Сигуран сам и да ће држава Србија у наредном периоду још више помоћ наше пољопривредне произвођаче“, рекао је градоначелник Александар Пајић.

Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, изразио је задовољство што је Туристичка организацији Града Шапца препознала потенцијал производње јагоде.

,,Производња јагода је карактеристична за нашу Поцеринy. Мислим да још увек нисмо у потпуности успели да изградимо тај бренд. Надам се да ће нам ова манифестација помоћи у томе, да се пољопривредници удруже и направе неке задруге да заједно направимо један бренд и да га што боље испромовишемо. Најважније је да наши пољопривредници добро живе од производње јагода, али је исто толико важно да ми привучемо што више људи који ће јагоде конзумирати на нашем подручју“, истакао је Пајић.

У оквиру ове манифестације, Лука Цветић је био најбржи малишан у једењу јагода, а Снежана Маринковић најбржа дама у скидању петељки.

Најтежа измерена јагода била је домаћинства Симеуновић из Добрића са својих 121 грам.