Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ СЕ САСТАО СА БЕОГРАДСКИМ НАДБИСКУПОМ СТАНИСЛАВОМ ХОЧЕВАРОМ

21. фебруар 2022.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић данас се састао са београдским надбискупом Станиславом Хочеваром. Градоначелник Пајић истакао је да је у пријатељском разговору са надбискупом Хочеваром, разменио искуства и очекивања, уз заједничку констатацију да њихова досадашња сарадња представља добар основ за будућност.

,,Пре више од пола године започели смо разговоре са надбискупом Хочеваром око реконструкције римокатоличке цркве Свете Ане. Град Шабац је спреман да издвоји средства из буџета и помогне у обнови овог верског објекта. Трудимо се да бринемо о свима, и у том заједништву треба да се радујемо, пружајући руку једни другима. Град Шабац поштује различитости и то види као своју шансу у временима која су пред нама. Због тога нам је увек част и задовољство када имамо прилику да угостимо надбискупа Хочевара”, казао је Пајић.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је да је изузетно срећан што је данас гост код градоначелника Пајића и што Град Шабац жели да помогне у обнови римокатоличке цркве и парохијског дома.

,,Наша црква можда најсвестраније сарађује са читавим друштвом управо у Шапцу јер је Шабац настао као један споменик заједништва на почетку Краљевине Југославије. Ту смо увек присутни и сарађујемо пре свега са хуманитарном организацијом Каритас. Времена су била таква да до сада није било могуће обновити нашу цркву и парохијски дом. Сада је наступило време да нешто учинимо. Захваљујем градоначелнику Пајићу и Граду Шапцу за разумевање да обновимо нашу цркву и да сачувамо важан споменик културе. Драго ми је да Град Шабац осећа да треба то да урадимо заједно и убеђен сам да ће наша сарадња бити још јача”, рекао је београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Римокатоличка црквa Свете Ане у Шапцу подигнута је 1928. године, у доба краља Александра, као прва римокатоличка црква у Србији изван Београда, након Првог светског рата. На молбу београдског надбискупа Рафаела Родића, шабачка општина је 1927. године уступила плац за изградњу цркве у близини Железничке станице, а у јуну 1928. године почело је копање темеља црквене зграде. Свечани благослов и полагање камена темељца обављено је 29. јула 1928. године, уз присуство свештенства и заступника градских власти, а свечанo освештање било је након свега неколико месеци, у октобру исте године, када су завршени црква и парохијски дом на Баиру. Тада је основана и жупа Свете Ане, која обухвата Шабац и подручје испод Београда, све до границе са Босном и Херцеговином.