Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ ПРИСУСТВОВАО СВЕЧАНОМ ПРИЈЕМУ У АМБАСАДИ ЈАПАНА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 140 ГОДИНА ПРИЈАТЕЉСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И ЈАПАНА

1. јула 2022.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић је са председником Републике Србије Александром Вучићем и премијерком Владе Аном Брнабић у Јапанској амбасади присуствовао свечаном пријему код амбасадора Јапана у Србији, Његове екселенцијe господина Такахика поводом обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Јапана. Градоначелник Пајић истакао је да осећа изузетну част што као градоначелник Шапца присуствује обележавању овог значајног јубилеја.

,,Велико ми је задовољство што са председником Вучићем и премијерком Аном Брнабић присуствујем овом свечаном пријему. Сигуран сам да ће Србија и Јапан у светлу досадашње сарадње, наше пријатељство додатно учврстити у годинама које долазе. Треба подсетити да је Шабац једини град у Србији који негује братске односе са неким градом у Јапану. Повеља о братимљењу Шапца и Фуђимија потписана је октобра 1982. године, када је у дворишту Медицинске школе ,,Др Андра Јовановић” у Шапцу посађено дрво јапанске трешње које расте и после 40 година, као и наше пријатељство. Сигуран сам да и ово пријатељство доприноси квалитету односа две државе и два народа. Захвални смо јапанском народу који је у бројним тешким ситуацијама помагао Србији, али и Шапцу. Наши пријатељски односи додатно су оснажени и одличним односом нашега града са Амбасадом Јапана у Републици Србији, а нарочито отварањем погона и успешним пословањем јапанске компаније Јазаки у Шапцу”, казао је Пајић и додао да ће град Шабац наставити да негује братске односе са Фуђимијем и пријатељске са Јапаном.