Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ ОБИШАО УЧЕСНИКЕ 16. МИШАРСКЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ

23. јун 2022.

У сусрет обележавању 216. годишњице Боја на Мишару, градоначелник Шапца др Александар Пајић данас је обишао учеснике 16. Мишарске ликовне колоније. Ове године у њеном раду учествује осам уметника из Србије и Босне и Херцеговине. Градоначелник Пајић истакао је овом приликом да му је драго да Мишар, као место знамените победе Карађорђевих устаника 1806. године, и даље инспирише савремене уметничке ствараоце да стварају дела подстакнута историјом, људима овога краја и прелепом природом овог дела Шапца.

,,Они ће своје знање и инспирацију Мишаром, чија је историја у чврстој спрези са стварањем модерне српске државе, преточити на сликарско платно у порти Цркве Васкрсења Господњег. Током трајања колоније, уметници ће обићи и друге локалитете чија је прича у вези са Бојем на Мишару. Учесницима ликовне колоније желим много успеха у раду, добру инспирацију и квалитетне уметничке радове које ћемо сви имати прилику да видимо у галерији на Мишару”, рекао је градоначелник Пајић.

Урош Лукић, директор Културног центра Шабац истакао је да је посебност ове колоније што су се раду уз афирмисане уметнике прикључили и ученици Школе примењених уметности.

,,Током боравка на Мишару, ученици Школе примењених уметности имали су прилику да осете дух Мишара и мишарске колоније. Захваљујем се градоначелнику и Градској управи града Шапца што су подржали нашу идеју. Радови ће бити изложени 13. августа у галерији на Мишару приликом обележавања 216. годишњице Боја на Мишару”, казао је Лукић.

Организатор 16. сазива Мишарске ликовне колоније је Културни центар Шабац, а покровитељ Град Шабац, уз свесрдну помоћ Задужбинског друштва ,,Први српски устанак” са Мишара и Српске православне црквене општине Мишар.