Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ НОВЕ ЗГРАДЕ ТРЕНИНГ ЦЕНТРА

25. јануара 2022.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић је са председником Скупштине града Шапца Немањом Пајићем обишао радове на изградњи нове зграде – анекса Тренинг центра Шабац. Изградњу зграде Тренинг центра, површине 308 м2 на Летњиковцу заједнички финансирају Аустријска развојна агенција, Тара интернешнал консалтинг и Град Шабац. Вредност инвестиције је 160 000 евра, а учешће Града Шапца је 60 000 евра. Градоначелник Пајић истакао је да ће нова зграда Тренинг центра бити мултифункционална и да ће се ту налазити неколико радионица.

,,Овде ће се налазити ЦНЦ радионица, радионица за 3Д скенирање и штампање, школа ИТ вештина, центар за компетенцију у хортикултури, академија за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије, академија за професионалне вештине у грађевинарству и школа енглеског језика. За све наведене образовне компоненте Тренинг центра, у оквиру пројекта SEED урађени су програми обуке за незапослена лица. Обуке се финансирају из средстава Локалног акционог плана запошљавања града Шапца за текућу годину. Намењене су подизању квалитета понуде на тржишту рада, односно незапосленим лицима која желе да повећају своју могућност запошљавања. Овај пројекат има за циљ промоцију запошљавања и самозапошљавања жена и младих”, казао је Пајић и додао да ће Град Шабац и у наредном периоду чинити све како у граду не би било незапослених.

,,Најбољи начин за то јесте довођењем инвеститора и отварањем нових радних места. Услов који је неопходан да би се то десило, јесу образовани и обучени људи, што и јесте циљ ових обука”, рекао је градоначелник Пајић.

Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић казао је да се у овом пројекту говори о тешко запошљивим категоријама становништва и побољшању њихових компетенција на квалитетан начин и по европским стандардима.

,,Ова капитална инвестиција и проширење капацитета овакве установе биће од великог значаја за смањење незапослености у нашем граду. Драго ми је да је и градоначелник заинтересован како за овај, тако и за остале европске пројекте. У нашем Тренинг центру огледа се одрживост оваквих пројеката, а оно што је најважније јесте да њихове бенефите наши суграђани осећају и након њиховог формалног окончања. Аустријска развојна агенција највише 3 пута финансира један пројекат, и то се десило у граду Шапцу, што значи да смо добар партнер. Овај пројекат има много шири значај јер је опредељен за цео округ.  И друге општине могу да користе простор Тренинг центра и да едукују своје грађане”, рекао је Немања Пајић.

Планирано је да радови на изградњи анекса Тренинг центра буду завршени у априлу ове године.