Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ ОБИШАО ЛОКАЦИЈУ НА КОЈОЈ СЕ ГРАДЕ 23 СТАМБЕНЕ ЈЕДИНИЦЕ ЗА РАЊИВЕ ГРУПЕ СТАНОВНИШТВА

29. јуна 2022.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић данас је обишао локацију у Улици Боже Милановића на Тријангли на којој се граде 22 стамбена објекта са 23 стамбене јединице за рањиве групе становништва. Изградња ових објеката реализује се у оквиру пројекта ,,Подршка за самосталан живот – Нови почетак“ у оквиру програма ,,Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ који је осмишљен да побољша примену политика социјалне инклузије у Србији. Градоначелник Пајић овом приликом  истакао је да Град Шабац брине о свим категоријама становништва и да је буџетом града за 2022. годину опредељено 276 милиона динара за социјалну заштиту.

,,Куће ће након изградње бити опремљене намештајем и белом техником, неопходном за живот сваке породице. Будући станари имаће прилику да заврше различите обуке како би кроз нова знања и вештине били оснажени за активно учествовање на тржишту рада што ће им омогућити да нађу посао и добију сопствене изворе прихода. Град Шабац обезбедиће прикључење објекта на комуналну инфраструктуру, изградњу трафостанице, гасне котларнице и топлотне подстанице, као и градску саобраћајницу која ће омогућити приступ самим објектима. Дужност свих нас је да помажемо онима који су социјално угрожени, пружајући им могућност за бољи живот кроз побољшање животних услова и укључености у социјални и економски живот локалне заједнице”, рекао је градоначелник Пајић.

Пројекат ,,Подршка за самосталан живот – Нови почетак“ спроводи Град Шабац и партнери на пројекту Центар за социјални рад Шабац и Каритас Шабац. Укупан буџет пројекта је 750 хиљада евра, у оквиру ког је износ донације Европске Уније 638 хиљада евра, а остатак је учешће Града Шапца.

,,Паралелно са градњом, у оквиру овог пројекта, град реализује активности у вези са набавком стамбеног објекта за пружање услуге становање уз подршку за особе са инвалидитетом, што ће допринети развоју још једне услуге социјалне заштите на територији града Шапца и унапређењу положаја рањивих група становништва“, рекао је Пајић.

Програм ,,Подршка Европске Уније социјалном становању и активној инклузији” спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарством за европске интеграције.