Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ХОШИНО ПОТПИСАЛИ ПОВЕЉУ О УТВРЂИВАЊУ БРАТСТВА ИЗМЕЂУ ГРАДА ШАПЦА И ЈАПАНСКОГ ГРАДА ФУЂИМИЈА

26. октобра 2022.

Делегација Шапца предвођена градоначелником др Александром Пајићем боравила је у посети Јапану, где су се састали са амбасадорком Републике Србије Њеном екселенцијом Александром Ковач, а потом били гости братског града Фуђимија. Градоначелник Пајић истакао је да му је изузетна част и задовољство што је на позив градоначелника Фуђимија Мицухира Хошина гост Јапана и града Фуђимија.

,,Братске односе Шапца и Фуђимија додатно смо учврстили потписивањем Повеље о утврђивању братства између Града Фуђимија и Града Шапца, као и симболичним сађењем саднице шљиве. Братски односи између наша два града склопљени су у октобру 1982. године. Шабац је једини град у Републици Србији који је братски град са неким јапанским градом. Хиљаде километара које раздвајају наше две земље, нису биле препрека да ово пријатељство траје већ четири деценије”, истакао је Пајић и додао да је изузетно захвалан градоначелнику Хошину и грађанима Фуђимија на најсрдачнијем дочеку који су приредили за делегацију Шапца.

,,Овом приликом смо договорили и нове пројекте Јапана и Србије у вези са културом, спортом и економијом. Први пројекат са Фуђимијем већ је договорен, а то је размена ученика на релацији Шабац – Фуђими, током којег ће 2023. године у Шабац доћи првих 6 јапанских ученика. Наши ученици ће ићи у Јапан 2024. по договору са градоначелником Мицухиром Хошином. Током боравка у Фуђимију посетили смо школу ,,Хирагаја”, где смо се дружили са ученицима и упознали их са нашом земљом и градом из којег долазимо. Приликом посете Токију, састали смо се са Њеном екселенцијом амбасадорком Републике Србије у Јапану Александром Ковач која нас је срдачно угостила и упознала са значајним пројектима које повезују наше народе. Србија и Јапан 140 година негују пријатељске односе, а Шабац и Фуђими 40 година братске. Сигурни смо да ће одлични односи наше две земље, и наша два града, у наредном периоду бити још бољи”, казао је Пајић и додао да иако је удаљеност између ова два градова већа од 10 хиљада километара, срдачан дочек и пријатељска атмосфера учинили су да се делегација из Шапца на сваком кораку осећа изузетно пријатно и уважено.

,,На позив домаћина, заједно са амбасадорком Републике Србије у Јапану, Њеном екселенцијом Александром Ковач био сам почасни гост чувеног Фурусато фестивала. На фестивалу је поред многобројних садржаја, представљен и штанд Клуба пријатељства посвећен Шапцу и Србији, где су посетиоци могли да се упознају са знаменитостима нашег града и државе. Градоначелник Фуђимија Хошино показао нам је Културни центар ,,Кирари”, градску библиотеку и спортски центар у Фуђимију. Домаћини су нас упознали са својом културом, образовањем, али и спортом. Традиција борилачких вештина, по чему је Јапан познат, чува се и данас у школама у Фуђимију и преноси на најмлађе. Посебну част, градоначелник Хошино указао је делегацији из Шапца приликом да будемо једини Срби, поред претходног амбасадора господина Ненада Глишића и претходне амбасадорке госпође Бојане Адамовић Драговић, који су учествовали на великој свечаности одржаној у Фуђимију у парку замка Нанбата обучени у одећу самураја, који су један од најпрепознатљивијих симбола Јапана и јапанске вишевековне културе”, рекао је Пајић и закључио да је сигуран да је овом посетом, формална и садржајна сарадња између братских градова Шапца и Фуђимија, дуга четири деценије, добила нови замах.

,,Верујем да ћемо поред традиционалних области сарадње, образовања и културе, у наредним годинама продубити међусобне односе и у сферама економије, управљања и заштите животне средине, размена и обуке, нових технологија. Могућности су вишеструке, а досадашња сарадња даје добре основе за њихово даље унапређење. Захвални смо градоначелнику Хошину и свим грађанима на прелепом гостопримству и радујемо се посети делегације из Фуђимија нашем граду”, рекао је Пајић.