Вести

ГРАД ШАБАЦ ОБЕЛЕЖИО СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ

2. април 2023.

Поводом Светског дана особа оболелих од аутизма зграда Градске управе у Шапцу вечерас је осветљена плавим светлом. Овим чином, којим се на симболичан начин обележава овај дан, Градска управа града Шапца придружује се кампањи подизања свести о аутизму и пружа подршку особама које живе са аутизмом.

Аутизам је сложен развојни поремећај који се јавља током прве три године живота. Четвороструко је учесталији код дечака него код девојчица. Испољава се кроз проблеме у чулном опажању, говору, мишљењу и разумевању социјалних ситуација. Јавља се код шест од 1.000 особа. Многе особе са аутизмом не говоре или о себи говоре у трећем лицу. Понашање аутистичних особа карактеришу и ограничени или понављајући облици понашања који се манифестују кроз понављање истих покрета, радњи, речи, интересовања, отпору према променама.

Обележавањем овог датума Град Шабац шаље поруку јавности да су особе са аутизмом чланови друштва и да се пружањем подршке разноврсним програмима, услугама и одговарајућим сервисима у значајној мери може унапредити квалитет њиховог живота.