Вести

ГРАД ШАБАЦ ОБЕЛЕЖИО ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

9. маја 2021.

Поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, градоначелник Шапца др Александар Пајић, положио је данас венац и одао почаст жртвама фашизма на Спомен-комплексу на Доношорском гробљу у Шапцу.

Почаст полагањем венаца одали су и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, Војска Србије, начелник Мачванског округа Владан Красавац, председник ГО СУБНОР-а Владимир Нинковић, председник СУБНОР-а Богатић Мијољуб Јосиповић и Савез војних пензионера.

– Свечаним полагањем венаца на Спомен – комплексу на Доњошорском гробљу, обележили смо 76 година победе над фашизмом и тиме одали почаст свим борцима и палим жртвама фашизма шабачког краја у Другом светском рату. Ово место заувек ће остати сећање на све пале родољубе у највећем сукобу у историји човечанства, али и сећање на један од најтежих периода у историји нашег града. Никада не смемо заборавити хероје који су своје животе положили за мир и слободу свог народа. Наша дужност је да будуће генерације учимо о важности и порукама које носи данашњи дан и симболика у вези са тим. Само знање о овим догађајима, пружа наду да ћемо генерацијама које данас живе и које ће доћи после нас, оставити свет бољим него што је био у прошлости – рекао је градоначелник Пајић и поручио
да ће Град Шабац наставити да негује сећање на овај значајан датум, чинећи га увек актуелним у свести суграђана.

Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, напоменуо је да је наша обавеза да се сећамо данашњег дана, превасходно због великих жртава које су дате за слободу коју ми данас уживамо.

– Морам такође подсетити да је наша земља дала два антифашистичка покрета који су дали велики допринос да дођемо до овог дана. Драго ми је што ће и у нашој Библиотеци шабачкој у току овог месеца бити приређена изложба, где ће се показати колики је допринос и једног и другог покрета. На овај дан обележавамо и Дан Европе где се показало да су након тог великог ужаса Другог светског рата супротстављене стране успеле да се договоре и да направе трајни мир, те сада имамо Европску заједницу народа или Европску Унију којој и наша земља тежи. Србија је на добром путу и ја се надам да ћемо и то привести крају и тиме постати пуноправни члан Европске Уније – казао је Пајић.

Председник ГО СУБНОРА-а Владимир Нинковић подсетио је да је овај крај дао око 5.000 жртава, око 1.000 погинулих бораца.

– Поносни смо на осам народних хероја. Сваки заслужује да га се сећамо због херојства и жртве на страни правде. Антифашистичка традиција је део нашег идентитета – додао је Нинковић.

Дан победе обележава се као успоменa на 9. мај 1945. године, када је нацистичка Немачка потписала акт о безусловној капитулацији у присуству најзначајнијих савезничких сила. Овим актом, успостављена је симболика 9. маја –  датума који обележавамо као Дан победе над фашизмом. Са тим датумом коинцидира и 9. мај 1950. године, односно предлог „Шуманове декларације“, документа који представља почетак успостављања заједничког европског тржишта, и зато се 9. мај такође прославља и као Дан Европе. Подударање та два датума није, међутим, пука случајност. Без победе над фашизмом и нацизмом, тешко би било и замислити Европу коју данас познајемо. 

Церемонија пологања венаца обележена је у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.