Вести

GIZ УРУЧИО ЕЛЕКТРИЧНЕ БИЦИКЛЕ ШАПЦУ

15. децембар 2020.

Немачка развојна сарадња (GIZ) обезбедила је електричне бицикле за Шабац. Бицикли долазе као подршка запосленима у области социјалне заштите у време поновног повећања броја заражених од вируса ковид-19. Намењени су геронтодомаћицама које пружају помоћ у кући за старија лица и чија је подршка посебно значајна због ограниченог кретања и здравствених ризика којима су изложени старији.

Донацију уручује пројекат немачко-српске развојне сарадње Услуге социјалне заштите за осетљиве групе и обухвата шест електричних бицикала, заједно са кацигама и сигурносним ланцима. Електрични бицикли раде на батерију и могу се возити са и без електро погона, а бицикли за Шабац прилагођени су и вожњи на равном терену.

,,Помоћ у кући за старија лица је једна од најчешће коришћених услуга социјалне заштите. Веома нам је драго да ћемо донацијом електричних бицикала подржати запослене у социјалној заштити и тиме олакшати долазак до корисника, а имати и позитиван ефекат на заштиту животне средине. Чињеница да су бицикли произведени у Србији је додатни бонус јер тиме подржавамо и развој домаће зелене економије”, рекао је Маркус Мајер, вођа пројекта.

,,Захваљујем се Нeмaчкој развојној сарадњи (GIZ) на овој значајној донацији. Организациона јединица ,,Помоћ у кући“ која постоји при Центру за социјални рад ,,Шабац” има 14 неговатељица и око 300 корисника на годишњем нивоу, укупно на градском и на сеоском подручју. Електрични бицикли које је Шабац данас добио значајно ће олакшати рад неговатељица Центра за социјални рад ,,Шабац” и створити могућност за укључењем већег броја корисника у ову услугу”, рекао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Подршка Шапцу део је веће мере подршке GIZ-a која обухвата 16 градова и општина. До краја 2020. године биће уручено 58 електричних бицикала – 26 прилагођених брдским пределима и 32 намењена равничарком терену.