Vesti

DODELA APRILSKIH NAGRADA

22. aprila 2021.

U čast obeležavanja Praznika grada Šapca, zaslužnim ustanovama i pojedincima dodeljuje se najviše priznanje Grada Šapca, Aprilska nagrada u vidu Ključa grada i plaketa.
Komisija je odlučila da Aprilsku nagradu u kategoriji Razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda, dodeli predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću i Slaviši Saviću, sekretaru Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga. Aleksandar Vučić, izabran je za predsednika Republike Srbije nakon pobede na predsedničkim izborima održanim 2. aprila 2017. godine. Za vreme aktuelnog mandata predsednika Vučića, Srbija je napravila značajne iskorake u različitim segmentima društvenog života koji su od značaja sa život njenog stanovništva. Njegova vizija Srbije obuhvata ekonomski obnovljenu, uređenu, modernu evropsku državu, regionalnog lidera u ekonomiji, politici, infrastrukuri, energetici, stabilnosti svake vrste, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, ali i u obrazovanju, kulturi, nauci, prosvećenosti, sportu i natalitetu. Uspešna i jaka Srbija, početni je preduslov da i Šabac u narednim godinama postane – Grad budućnosti. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dobio je i povelju Počasni građanin grada Šapca.

Slaviša Savić, dužnost sekretara Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga obavlja već 18 godina. Imajući u vidu svakodnevne poteškoće sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, a naročito korisnici invalidskih kolica, Slaviša Savić kroz različite inicijative daje svoj doprinos u obezbeđivanju pristupačnog prevoza osobama sa invaliditetom i uklanjanju arhitektonskih barijera, sa ciljem da i osobe sa invaliditetom mogu nesmetano da ostvaruju svoju slobodu kretanja.

Komisija je odlučila da Aprilsku nagradu u kategoriji Ukupan razvoj i promocija grada Šapca, dodeli Opštoj bolnici ,,Dr Laza K. Lazarević” Šabac, Domu zdravlja ,,Dr Draga Ljočić” Šabac i Zavodu za javno zdravlje Šabac.
Opšta bolnica ,,Dr Laza K. Lazarević” Šabac, odnosno njeni zaposleni medicinski i drugi radnici, od samog početka globalne pandemije kovid – 19 virusa, nalaze se na prvoj liniji odbrane zdravlja i života svih naših sugrađana. Lekari i drugi zaposleni nastavljaju sa svojim angažovanjem u cilju obuzdavanja širenja virusa i čuvanja naših života.


Dom zdravlja ,,Dr Draga Ljočić” Šabac, kao zdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite na teritoriji grada Šapca, aktivno se bavi promocijom zdravlja i pružanjem usluga primarne zdravstvene zaštite.
Maksimalno mobilisani kapaciteti ustanove, uz istrajnost i znanje zaposlenih daju nadu za skori povratak u stanje pre pandemije.


Zavod za javno zdravlje Šabac, pripada javno-zdravstvenim institucijama koje obezbeđuju zdravstvenu zaštitu od posebnog interesa za društvo na teritoriji Mačvanskog okruga. Ove godine obeležava se i značajan jubilej, 100 godina od osnivanja Zavoda za javno zdravlje. Posebno, dodatno angažovanje Zavoda, usmereno je borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija koje su čest pratilac velikih događaja poput globalne pandemije. U godini velikog jubileja za ovu ustanovu, ali i velikih izazova, nagrada treba da bude podsticaj za dalji rad i još puno uspešnih godina.

Komisija je odlučila da Aprilsku nagradu u kategoriji Razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova života i rada, dodeli porodici Jadranović iz mesta Dobrić kraj Šapca. Dugogodišnje uspešno bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, predstavlja odličan primer uspešne borbe za selo i dobar primer posvećenih domaćina koji se u kontinuitetu staraju o poboljšanju uslova života i rada na selu. Obim posla koji obavljaju, kontinuitet u radu, rezultati rada, mogu biti odličan pokazatelj i drugima na putu ka uspešnom životu i radu na selu.