Вести

ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ ОБЕЛЕЖЕН У МИШАРУ

15. фебруар 2024.

Дан државности Републике Србије – Сретење обележен је данас у Мишару, а градоначелник Шапца др Александар Пајић и заменик градоначелника Милан Мачван су тим поводом положили венац крај спомен обележја посвећеном једном од најважнијих бојева Првог српског устанка и одали почаст страдалима у борби за особођење наше земље. Венце су положили и представници Мачванског округа, локалних самоуправа, борачких удружења, грађани, потомци и представници удружења које негују сећање на оне који су се борили за слободу српског народа.

Обраћајући се присутнима
градоначелник Александар Пајић истакао је да је Дан државности Републике Србије, најважнији датум за наш народ и државу, који је ујединио два догађаја пред чијом величином и значајем и данас поносно стојимо: почетак Првог српског устанка под вођством Карађорђа (1804) и доношење Сретањског устава, Првог модерног Устава Србије (1835).

,,Пред величином данашњег празника и његовог значаја, сваке године се пред сопственом сенком преиспитујемо, да ли смо учинили довољно, мање или више, у односу на претходну годину, у односу на претке чија дела данас обележавамо. И никада тај закључак није једноставан. У временима која су тешка и изазовна, увек се чини да није довољно, да је могло боље. Међутим, када се саберу нови километри аутопутева и путева, нова радна места, нови вртићи, школе и болнице, нове пруге и речна пристаништа, јасно је као дан да се Србија унапређује и модернизује из године у годину. Зато та борба не сме да стане и Србија не сме да стане“, истакао је градоначелник.

Градоначелник је истакао да је Дан државности симбол борбе за слободу коју данас уживамо, те да обележавајући овај датум показујемо да поштујемо не само своју земљу већ и нашу историју и традицију.

,,Зато се пред величином данашњег дана, још једном захваљујемо али и обавезујемо да ћемо тековине Сретења чувати и унапређивати зарад добробити читавог друштва. Споменик мишарским јунацима је симбол који нас подсећа на оно што јесмо и на оно што треба да буде у будућности. Председнику Александру Вучићу, свим суграђанима, држављанима Србије, честитам овај значајан празник, Дан државности – Сретење! Живела Србија!“, поручио је он.

У уметничком програму наступио је гуслар
Милутин Гвозденовић и
Омладинско позориште ,,Вожд“ Мишар, казивање о Мишару.

Пре почетка програма химну ,,Боже правде“ извела је Анастасија Богдановић.