Вести

ЧЕТБОТ АПЛИКАЦИЈА МИА УСКОРО ДОСТУПНА ШАПЧАНИМА

19. јула 2021.

Градоначелнику Шапца др Александру Пајићу данас је свечано додељена лиценца за увођење четбот апликације МИА (Municipal inteligent asistent), која ће служити као непрекидна сервисна подршка грађанима и привреди. Градоначелник Пајић казао је да ће ова апликација од септемба бити доступна грађанима на сајту Града Шапца, Фејсбук страници и Виберу.

,,Грађанима ће омогућити да дођу до одговора на питања која су у вези са издавањем извода из матичних књига, уверења о држављанству, пореских уверења, правима у вези са родитељским и дечијим додатком, али и подацима попут контакт телефона одељења у Градској управи. Сва питања која би грађани постављали запосленима у Градској управи, телефонским путем или у директном контакту, сада ће моћи да поставе путем ове апликације.
Град Шабац и Град Сомбор једине су јединице локалне самоуправе у Србији које ће имати овакав вид комуникације са грађанима. После контроле примене Сертификата о повољном пословном окружењу (BFC сертификата), наш град добио је ову апликацију бесплатно.
Апликација је донирана у склопу пројекта који подржавају ГИЗ, САГА и НАЛЕД“, истакао је градоначелник Пајић.
Ана Илић, директорка за добру управу у НАЛЕД-у казала је да јој је изузетно драго да што је Шабац један од два града у Републици Србији који учествује у овом пројекту.
,,Шабац је један од градова са којима имамо редовну и изузетну сарадњу. Овим пројектом, Шабац и Сомбор ће имати могућност да покажу у којој мери је овакав вид комуникације користан и за грађане и за привреду“, додала је Ана Илић.
Милан Јевтић, директор Дивизије Софтверска решења компаније САГА објашњава да четбот МИА омогућава да компјутери разумеју, тумаче и одговарају људским језиком на људска питања.
,,То је платформа природног препознавања језика која не одговара само једноставним одговорима. Она разуме и контекст, уме да препозна и грешку, жаргон и другачије начине постављања питања“, додао је Милан Јевтић.
Ова дигитална платформа за комуникацију са грађанима биће доступна 7 дана у недељи, 24 часа дневно.