Вести

БЛАГ ПОРАСТ БРОЈА ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ

5. јануара 2021.

У последњих седам дана на територији града Шапца регистрована су 472 случаја коронавируса, саопштено је данас на састанку Штаба за ванредне ситуације.

У ковид болници сада је смештено 157 ковид пацијената. У последња 24 сата, у пријемно-тријажној амбуланти, обављена су 53 прегледа. Истовремено је било 15 пријема и девет отпуста.

Према речима др Слободана Поповића, директора Опште болнице ,,Др Лаза К. Лазаревић” дошло је до благог пораста хоспитализованих у овој здравственој установи, а  релативно стабилна ситуација пред Нову годину, погоршана је после празника.

,,Имамо и благ пораст прегледа у пријемно-тријажној амбуланти, као и пријема у ковид зони. Тренутно је у зеленој зони хоспитализовано 106 особа. У респираторној јединици је 12 пацијената од којих је пет интубираних, а седам на неинвазивној вентилацији. Ове бројке нам говоре да нисмо били дисциплиновани, да нису услишене наше молбе и апели. Можемо да очекујемо у наредним данима пораст пријема и хоспитализованих пацијената. То ће бити ново оптерећење за и овако пренапрегнут здравствени систем. Очекујемо пик после празника“, изјавио је др Поповић.

Др Јасмина Станковић директорка Дома здравља ,,Др Драга Љочић“ оценила је да је епидемиолошка ситуација у Шапцу неповољна на шта указују јучерашњи подаци.

,,Јуче смо у ковид амбуланти имали 457 прегледа, од тог броја 186 првих и контролних 371. Пи-си-ар тестом тестирано је 54, а антигенским 102 људи.  Током празника било је око 300 прегледа. Ситуација је слична оној у септембру, када смо свакодневно имали више од 400 и 500 прегледа. Развијају се и клиничке слике са пнеумонијама, што указује на то да наши суграђани нису поштовали епидемиолошке мере“, рекла је др Станковић.

Начелник Комуналне полиције Борко Јекић додао је да је током празника због непоштовања физичке дистанце санкционисано четири угоститељска објекта.

Из штаба за ванредне ситуације поново апелују на суграђане да поштују мере јер ће болнице бити препуне, ковид амбуланте такође. Наводе да су здравствени радници веома исцрпљени те да су и они почели да обољевају.