Вести

ШАБАЦ ОБЕЛЕЖИО ДАН ОСЛОБОЂЕЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

23. октобар 2023.

На данашњи дан, пре 79 година, Шабац је ослобођен oд фашизма у Другом светском рату. У част и сећање на жртву оних који су своје животе уткали у нашу слободу, градоначелник Шапца др Александар Пајић положио је венац на Спомен-комплексу на Доњошорском гробљу. Пошту страдалим суграђанима одали су и представници Војске Србије, борaчких организација, кабинета Мачванског управног округа, СУБНОР-а Шабац и СУБНОР-а Богатић и ГО Социјалистичке партије Србије.

,,Град Шабац је имао више од 5000 жртава у Другом светском рату, а данас се сећамо свих, које су дале своје животе да бисмо ми живели у слободном и развијеном Шапцу. Као и сваке године, трудимо се да останемо верни традицији обележавања овог значајног датума и да сенка заборава не падне на јунаштво и бесмртна дела наших предака. Наша је обавеза да младим генерацијама пренесемо знања о овим догађајима. Наставићемо да негујемо сећање на овај значајан датум. Нека вечно живи сећање на ослободиоце Шапца”, поручио је градоначелник Александар Пајић.

Представник СУБНОР-а Шабац, Драган Нинковић, поручио је да је наша обавеза да тешко извојевану слободу чувамо од заборава и неких нових завојевача. Он је подсетио да су пре 79 година партизанске јединице народноослободилачке војске, Шесте личке и делови Прве пролетерске умарширале у Шабац, на челу са командантом Дрварчанином Мирком Лукачем и Шапчанином Милорадом Шарићем.

,,Шабац је поднео огромне жртве у Другом светском рату, од 5000 погинулих било је 1000 бораца. У знак сећања на пијетет према жртвама, дужни смо да им се захвалимо, бар на овај начин што су бранили нашу земљу и положили своје животе за слободу”, истакао је Нинковић.