Вести

ЛОМЉЕЊЕ БОЖИЋНЕ ЧЕСНИЦЕ У ПОРТИ САБОРНЕ ЦРКВЕ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА

7. јануар 2023.

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића, градоначелник Шапца др Александар Пајић присуствовао је светој архијерејској литургији у Саборној цркви Св. апостола Петра и Павла коју је служило Његово преосвештенство епископ шабачки г. Јеротеј.

Након литургије, уз благослов епископа, градоначелник Пајић је заједно са суграђанима учествовао у традиционалном ломљењу чеснице.

Oве године чесница је била тешка 50 килограма, имала је око 600 парчади у којима је био скривен златник дар Града Шапца и три сребрењака дар цркве и Градске организације инвалида.

,,Ломљење божићне чеснице, један је од најлепших обичаја којим се обележава празник Христовог рођења, а којим чувамо нашу веру и традицију. Симболика коју овај обичај носи утицала је да и ове године велики број наших суграђана присуствује и учествовује у овом догађају. То се посебно односи на наше најмлађе. Поносан сам што смо сви заједно дали свој допринос у очувању православља и српства у целини.Још једном свим грађанима који Божић прослављају по јулијанском календару упућујем срдачне честитке, уз жељу да празник проведу у кругу породице, миру, здрављу и благостању“, истакао је Александар Пајић уз традиционални поздрав Мир Божји – Христос се роди!