Вести

НА 19. СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА УСВОЈЕН НАЈВЕЋИ БУЏЕТ У ИСТОРИЈИ ГРАДА

21. децембар 2022.

На 19. седници Скупштине града Шапца усвојен је највећи буџет у историји града који износи 6 милијарди и 155 милиона динара. Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је ово велики успех града и да је буџет већи за 190 милиона у односу на ребаланс два који је усвојен у новембру.

,,Са поносом истичем да је буџет града Шапца за 2023. годину, који смо усвојили на данашњој седници Скупштине града Шапца, капитални и развојни. У историји нашег града, буџет никада није био већи. Одговорним односом према буџету, у 2023. години реализоваћемо значајне пројекте за наше суграђане. Капиталне инвестиције у нашем граду износе 29% буџета и то се односи на опремање Северозападне индустријске зоне, довођење нових инвеститора, али и преузимање обавеза које по уговору имамо према инвеститорима. За две године продали смо око 77 хектара земљишта у радној зони и сада то опремамо за привреднике који су земљиште купили”, казао је градоначелник Пајић и додао да ће у граду бити рађено више капиталних пројекта, од којих је међу најлепшим нов Мачвански трг.

,,Град Шабац ће у наредној години добити нов улаз у град из правца Мачве, јер градимо савремен и грађанима прилагођен Мачвански трг, на шта сам као градоначелник изузетно поносан. Пројекат уређења овог простора је завршен, а већ од пролећа крећемо са његовом реализацијом. Капитално улагање града Шапца у изградњу новог Мачванског трга, наслања се на велике инфраструктурне пројекте које држава реализује, ауто-пут Рума-Шабац, нов мост преко Саве и брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице. Највећим буџетом у историји града Шапца, уредићемо овај део града на понос свих наших суграђана. Нов Мачвански трг садржаће довољно површина за пешаке, нову градску фонтану, идејно и симболички представљену у облику класја жита, доста зеленила и урбани мобилијар. Из буџета града Шапца за изградњу овог трга издвојићемо 120 милиона динара”, истакао је Пајић и додао да ће у 2023. години цена вртића бити снижена за додатних 10% и да је то трећа година да градска власт снижава цену вртића за по 10% .

,,Радимо нови вртић на Летњиковцу за наше малишане, јер желимо да наставимо тренд који подразумева да немамо листе чекања за вртић. За ову инвестицију издвојићемо 120 милиона динара. Као што смо и у 2022. години, тако ћемо и у 2023. свим нашим ђацима првацима са територије града Шапца обезбедити бесплатне уџбенике. Настављамо и са мером на коју смо поносни, а то је да сви пензионери од 65 година и старији, њих 25 хиљада, има бесплатан јавни превоз на територији читавог града”, рекао је градоначелник Пајић и истакао да за ову грејну сезону неће бити корекција ни фиксног ни варијабилног дела за све који су прикључени на грејање ЈКП ,,Топлана-Шабац”.

,,То значи да ће наши суграђани за ову грејну сезону, за стан од 50 квадрата, уштедети око 200 евра. Бринемо о суграђанима у ово тешко време, пре свега када је реч о енергентима”, казао је градоначелник Пајић и захвалио се свим суграђанима што су веровали да нова градска власт може да постигне све ове резултате и истакао да ће Град Шабац наставити да ради у интересу грађана.

На дневном реду 19. седнице Скупштине града Шапца одборници су одлучивали о 23 тачке дневног реда, међу којима су и разматрање и усвајање информација о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа чији је оснивач Град Шабац за период од 1.1.2022. до 30.9.2022. године, разматрање и усвајање предлога одлуке о усвајању плана детаљне регулације ,,Камичак” у Шапцу. Поред неколико урбанистичких одлука, предвиђена је и  измена и допуна одлуке о финансирању трошкова вантелесне оплодње, као и одлука о награђивању ученика и студената.