Симболи града

Основни грб

Блазон Основног грба гласи: На плавом пољу из спуштене таласасте сребрне греде издиже се сребрна тврђава са три кружне куле са кренелацијом и купастим златним крововима, свака са по три лучна прозора у низу отворена пољем; испред средње куле, која је виша од бочних, налази се високи сребрни портал са лучном капијом отвореном пољем, а између бочних кула и капије се види златни палисадни бедем са плетером. Од капије се преко дела поменуте таласасте греде пружа златни мост. У десном кантону је процветали сребрни крин златних прашника, а у стопи штита златни сноп жита увезан црвеном траком.

osnovni grb

Средњи грб

Блазон Средњег грба гласи: Основни грб (На плавом пољу из спуштене таласасте сребрне греде издиже се сребрна тврђава са три кружне куле са кренелацијом и купастим златним крововима, свака са по три лучна прозора у низу отворена пољем; испред средње куле, која је виша од бочних, налази се високи сребрни портал са лучном капијом отвореном пољем, а између бочних кула и капије се види златни палисадни бедем са плетером. Од капије се преко дела поменуте таласасте греде пружа златни мост. У десном кантону је процветали сребрни крин златних прашника, а у стопи штита златни сноп жита увезан црвеном траком), надвишен златном бедемском круном са четири видљива мерлона, и обухваћен са доње стране природним полувенцем пољских кринова увезаним српском тробојком. У подножју је ружичаста трака исписана сребрним именом ШАБАЦ.

srednji grb

Велики грб

Блазон Великог грба гласи: Основни грб (На плавом пољу из спуштене таласасте сребрне греде издиже се сребрна тврђава са три кружне куле са кренелацијом и купастим златним крововима, свака са по три лучна прозора у низу отворена пољем; испред средње куле, која је виша од бочних, налази се високи сребрни портал са лучном капијом отвореном пољем, а између бочних кула и капије се види златни палисадни бедем са плетером. Од капије се преко дела поменуте таласасте греде пружа златни мост. У десном кантону је процветали сребрни крин златних прашника, а у стопи штита златни сноп жита увезан црвеном траком), надвишен златном бедемском круном са четири видљива мерлона. Држачи су два пропета вранца златних копита, грива и репова, црвених језика, од којих десни придржава златом оковано гримизно копље златног врха са кога се у поље вије златним ресама опшивен стег Србије, а леви исто такво копље и с истим таквим ресама опшивени стег Шапца. Постамент Великог грба је травнато поље обрасло ливадским криновима, које се благо издиже у средишту да пружи ослонац штиту. У дну постамента је ружичаста трака исписана сребрним словима ШАБАЦ, а испод траке су одликовања којима је град током своје историје одликован, и то: у средини Орден Карађорђеве звезде с мачевима 4. степена, десно од њега Француски Ратни крст 1914-1918, а лево чехословачки Ратни крст 1914-1918, свако одликовање у прописаној траци.

veliki grb