Вести

УОЧИ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА РОМА: ГРАДОНАЧЕЛНИК УГОСТИО ПРЕДСТАВНИКЕ РОМСКИХ УДРУЖЕЊА

7. април 2023.

Уочи Међународног дана Рома, који се обележава сутра, 8. априла, градоначелник Шапца др Александар Пајић састао се са представницима ромских удружења са територије града Шапца. Градоначелник је истакао да су имали добре и корисне разговоре, где су  се осврнули на теме које су биле битне у претходном периоду, али и на планове за наредни период, да би Роми били у потпуности интегрисани у наше друштво.

,,Нама је циљ да сви у граду будемо једнаки, да ромска заједница има иста права као и све друге заједнице. Зато смо у претходном периоду много радили на побољшању економског статуса Рома. Бринули смо о школству, здравству и радили на решавању свих важних питања ове популације. Материјално смо помогли и студенте и средњошколце. Кроз пројекат „Подршка за самостални живот – Нови почетак“ који се финансира средствима ЕУ и Града градимо 23 стамбене јединице намењене  између осталих и збрињавању припадника ромске популације. Највећи број корисника овог смештаја биће ромске породице са великим бројем деце. Радили смо и на запошљавању Рома, уређењу путне инфраструктуре, побољшању јавне расвете, решавању комуналних проблема”, навео је Пајић, честитајући Међународни дан Рома, са жељом да у Шапцу будемо сви једнаки.

Са удружењима су договорене и непосредне реализације одређених пројеката који су битни за очување ромског језика и њиховог идентитета, као и заједничке активности и наступи свих ромских удружења, да би били што видљивији.

,,Међународни дан Рома обележава се у циљу промоције ромске културе и подизања свести о проблемима ове ромске заједнице. Сиромаштво је највећи проблем са којим се суочавају Роми и Ромкиње и зато позивам све студенте, оне који планирају да упишу студије или оне који су их завршили да нам се обрате, да затраже савет. Желим да знају да су врата Градске управе и Националног савета ромске националне мањине увек отворена, да смо ту да их подржимо, јер је образовање кључ за излазак из сиромаштва”, поручила је координаторка за ромска питања и потпредседница Националног савета ромске националне мањине Драгана Станковић.

Дан Рома обележава се у част првог Светског конгреса Рома, који је одржан 8. априла 1971. године у Лондону. Установљен је са циљем да се укаже на њихов тежак положај.