Sport

SPORT U ŠAPCU

Previous slide
Next slide

Počeci organizovanog bavljenja sportom u Šapcu datiraju sa kraja devetnaestog veka, iako je još početkom veka, nakon Drugog srpskog ustanka već bilo konjičkih takmičenja u Šapcu (1816 g.). Među prvim sportovima koji su se u Šapcu pojavili bili su gimnastika, plivanje, fudbal… Prva fudbalska utakmica odigrana je još davne 1908. godine.

U periodu između dva svetska rata, sport u Šapcu je već uveliko zaživeo. Najrazvijeniji su fudbal, hazena (veliki rukomet), boks, plivanje, atletika. Najmasovniji i najpopularniji sport postaje fudbal, a FK „Mačva“ koji je osnovan 1919. godine tada je veoma uspešnan i zaslužuje naziv „Provincijski Urugvaj“.

Period posle Drugog svetskog rata obeležen je pojavljivanjem novih sportova, novih klubova koji postižu značajne rezultate. Fudbalski sport je oličen u najvećoj meri kroz FK „Mačva“, koja u svojoj dugoj istoriji prolazi faze uspeha i neuspeha, a u dva maha je bila i član Prve savezne lige. Jugoslovenskom fudbalu dala je veći broj poznatih imena. FK „Mačva“ je trenutno član Srpske lige.

Najveću slavu šabačkom sportu doneo je rukomet, odnosno RK „Metaloplastika“. Višestruki prvaci države i pobednici Kupa Jugoslavije, dvostruki šampioni Evrope iz perioda osamdesetih godina. Članovi državnog tima koji je bio svetski i olimpijski šampion su bili šabački rukometaši predvođeni asovima: Fajfrićem, Vujovićem, Isakovićem, Bašićem, Vukovićem, Kuzmanovskim, Portnerom… RK „Metaloplastika“ danas je član Super lige Srbije.

Značajne uspehe tokom poslednjih decenija postizali su šabački kajakaši. Kajak klub „Zorka-Kolor“ je višestruki državni prvak, iznedrio je veliki broj reprezentativaca od kojih su najuspešniji Milan Đenadić, osvajač svetskog i evropskog zlata u kajaku četvercu, Nebojša Grujić svetski šampion u kajaku dvosedu, Aleksandar Aleksić učesnik na Olimpijskim igarama u Londonu, Dušan Stanojević, Dejan Pajić, Bojan Milivojević učesnici velikih evropskih i svetskih takmičenja.

Ženski rukomet je takođe dosta uspešan. Iz rukometnog kluba „Medicinar“ poteklo je dosta reprezentativki Jugoslavije (Dragica Đurić, Ljubinka Janković, Sandra Fajfrić, Ljiljana Marković, Ana Radović), poznat je i po zapaženom radu sa najmlađim kategorijama sportista. Klub se trenutno takmiči u Super ligi Srbije.

Boks je jedan od najpopularnijih i najuspešnijih sportova u Šapcu. Okosnica ovog sporta u gradu je već decenijama BK „Mačva“. U posleratnom periodu ovaj klub je jugoslovenskom i srpskom boksu dao više reprezentativaca (Ilija Lukić, Dragan Petrović, Dragan Vasiljević,Ljubomir Marjanović), koji su osvajali medalje na brojnim takmičenjima, pa i na šampionatima Evrope. Klub se trenutno takmiči u Prvoj saveznoj ligi, prvak je države za 2007. godinu.

Pored boksa porodici borilačkih sportova u Šapcu pripadaju: rvanje, karate, tekvondo, jiu-jitsu, aikido, džudo…. Najuspešniji su karatisti i tekvondisti, koji postižu respektabilne rezultate kako na domaćim tako i na internacionalnim takmičenjima. Tekvondiskinja Dragana Gladović je bila učesnica Olimpijskih igara u Londonu.

Košarka je u Šapcu sport relativno novijeg datuma, a tokom 90-tih je dostigla svoj zenit, kada je KK „Iva“ kao član Prve savezne lige nekoliko godina igrala veoma zapaženu ulogu u jugoslovenskoj muškoj košarci. Danas se muška seniorska ekipa OKK „Šabac“ takmiči u Drugoj srpskoj muškoj ligi. Ženska košarka je svoj najveći uspeh ostvarila 1999. plasiravši se u Prvu saveznu ligu. Trenutno ženska seniorska ekipa OKK „Šabac“ takmiči se u Prvoj B ženskoj ligi. Pored OKK „Šabac“ u gradu je prisutno još nekoliko klubova koji gaje uglavnom omladinsku i pionirsku košarku.

Posebno mesto u šabačkom sportu zauzima konjički sport. Ovaj kraj je kolevka tog sporta u Srbiji, a prvi konjički klub je osnovan baš u Šapcu daleke 1886. godine. Šabac je bio bio organizator čak i tako velikog takmičenja kao što je 14. balkanski konjički šampionat, koji je održan 1983. godine. Konjički klub „Sava“, danas „Šabac 1820“ decenijama je bio glavni nosilac razvoja konjičkog sporta u Srbiji. Danas je Šabački hipodrom jedan od kvalitetnijih sportskih objekata ovog tipa u zemlji i mesto gde se održavaju najznačajnije konjičke trke u Srbiji, kao što je Trajal stejks (Trial stakes).

Brojnoj porodici sportova, koji su u ranijem periodu imali zapaženih rezultatata, treba obavezno priključiti biciklizam, atletiku i plivanje, a u novije vreme sve su zastupljeniji odbojka, vaterpolo, tenis, gimnastika…

U 2015. godini u Šapcu je potpuno rekonstrusian Gradski bazen, čiji kapaciteti i savremena oprema omogućavaju svim građanima i profesionalnim sportistima adekavatne uslove za bavljenje vodenim sportovima. U Šapcu radi VK ,,Šabac“, koji je član Prve ,,A“ vaterpolo lige Srbije, sa veoma prepoznatljivim omladinskim pogonom.

Porodica sportskih kolektiva u Šapcu okupljena je je u okviru Sportskog saveza Šabac, najmasovnijeg sportskog udruženja u regionu. U članstvu Saveza ima 130 sportskih klubova i sportskih društava i dva opštinska sportska granska saveza (fudbalski i rukometni). Grad Šabac ima oko 5500 registrovanih sportista koji se u toku godine takmiče u 36 sportskih grana. Treba istaći i da je ženski sport razvijen , da ženska populacija sportista postiže značajne rezultate u borilačkim sportovima (karate, tekvondo), atletici i sportovima sa loptom (fudbal, rukomet, košarka).