Спорт

СПОРТ У ШАПЦУ

Previous slide
Next slide

Почеци организованог бављења спортом у Шапцу датирају са краја деветнаестог века, иако је још почетком века, након Другог српског устанка већ било коњичких такмичења у Шапцу (1816 г.). Међу првим спортовима који су се у Шапцу појавили били су гимнастика, пливање, фудбал… Прва фудбалска утакмица одиграна је још давне 1908. године.

У периоду између два светска рата, спорт у Шапцу је већ увелико заживео. Најразвијенији су фудбал, хазена (велики рукомет), бокс, пливање, атлетика. Најмасовнији и најпопуларнији спорт постаје фудбал, а ФК „Мачва“ који је основан 1919. године тада је веома успешнан и заслужује назив „Провинцијски Уругвај“.

Период после Другог светског рата обележен је појављивањем нових спортова, нових клубова који постижу значајне резултате. Фудбалски спорт је оличен у највећој мери кроз ФК „Мачва“, која у својој дугој историји пролази фазе успеха и неуспеха, а у два маха је била и члан Прве савезне лиге. Југословенском фудбалу дала је већи број познатих имена. ФК „Мачва“ је тренутно члан Српске лиге.

Највећу славу шабачком спорту донео је рукомет, односно РК „Металопластика“. Вишеструки прваци државе и победници Купа Југославије, двоструки шампиони Европе из периода осамдесетих година. Чланови државног тима који је био светски и олимпијски шампион су били шабачки рукометаши предвођени асовима: Фајфрићем, Вујовићем, Исаковићем, Башићем, Вуковићем, Кузмановским, Портнером… РК „Металопластика“ данас је члан Супер лиге Србије.

Значајне успехе током последњих деценија постизали су шабачки кајакаши. Кајак клуб „Зорка-Колор“ је вишеструки државни првак, изнедрио је велики број репрезентативаца од којих су најуспешнији Милан Ђенадић, освајач светског и европског злата у кајаку четверцу, Небојша Грујић светски шампион у кајаку двоседу, Александар Алексић учесник на Олимпијским игарама у Лондону, Душан Станојевић, Дејан Пајић, Бојан Миливојевић учесници великих европских и светских такмичења.

Женски рукомет је такође доста успешан. Из рукометног клуба „Медицинар“ потекло је доста репрезентативки Југославије (Драгица Ђурић, Љубинка Јанковић, Сандра Фајфрић, Љиљана Марковић, Ана Радовић), познат је и по запаженом раду са најмлађим категоријама спортиста. Клуб се тренутно такмичи у Супер лиги Србије.

Бокс је један од најпопуларнијих и најуспешнијих спортова у Шапцу. Окосница овог спорта у граду је већ деценијама БК „Мачва“. У послератном периоду овај клуб је југословенском и српском боксу дао више репрезентативаца (Илија Лукић, Драган Петровић, Драган Васиљевић,Љубомир Марјановић), који су освајали медаље на бројним такмичењима, па и на шампионатима Европе. Клуб се тренутно такмичи у Првој савезној лиги, првак је државе за 2007. годину.

Поред бокса породици борилачких спортова у Шапцу припадају: рвање, карате, теквондо, јиу-јитсу, аикидо, џудо…. Најуспешнији су каратисти и теквондисти, који постижу респектабилне резултате како на домаћим тако и на интернационалним такмичењима. Теквондискиња Драгана Гладовић је била учесница Олимпијских игара у Лондону.

Кошарка је у Шапцу спорт релативно новијег датума, а током 90-тих је достигла свој зенит, када је КК „Ива“ као члан Прве савезне лиге неколико година играла веома запажену улогу у југословенској мушкој кошарци. Данас се мушка сениорска екипа ОКК „Шабац“ такмичи у Другој српској мушкој лиги. Женска кошарка је свој највећи успех остварила 1999. пласиравши се у Прву савезну лигу. Тренутно женска сениорска екипа ОКК „Шабац“ такмичи се у Првој Б женској лиги. Поред ОКК „Шабац“ у граду је присутно још неколико клубова који гаје углавном омладинску и пионирску кошарку.

Посебно место у шабачком спорту заузима коњички спорт. Овај крај је колевка тог спорта у Србији, а први коњички клуб је основан баш у Шапцу далеке 1886. године. Шабац је био био организатор чак и тако великог такмичења као што је 14. балкански коњички шампионат, који је одржан 1983. године. Коњички клуб „Сава“, данас „Шабац 1820“ деценијама је био главни носилац развоја коњичког спорта у Србији. Данас је Шабачки хиподром један од квалитетнијих спортских објеката овог типа у земљи и место где се одржавају најзначајније коњичке трке у Србији, као што је Трајал стејкс (Trial stakes).

Бројној породици спортова, који су у ранијем периоду имали запажених резултатата, треба обавезно прикључити бициклизам, атлетику и пливање, а у новије време све су заступљенији одбојка, ватерполо, тенис, гимнастика…

У 2015. години у Шапцу је потпуно реконструсиан Градски базен, чији капацитети и савремена опрема омогућавају свим грађанима и професионалним спортистима адекаватне услове за бављење воденим спортовима. У Шапцу ради ВК ,,Шабац“, који је члан Прве ,,А“ ватерполо лиге Србије, са веома препознатљивим омладинским погоном.

Породица спортских колектива у Шапцу окупљена је је у оквиру Спортског савеза Шабац, најмасовнијег спортског удружења у региону. У чланству Савеза има 130 спортских клубова и спортских друштава и два општинска спортска гранска савеза (фудбалски и рукометни). Град Шабац има око 5500 регистрованих спортиста који се у току године такмиче у 36 спортских грана. Треба истаћи и да је женски спорт развијен , да женска популација спортиста постиже значајне резултате у борилачким спортовима (карате, теквондо), атлетици и спортовима са лоптом (фудбал, рукомет, кошарка).