ОБЕЛЕЖЕНА ОСАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА ШАБАЧКИХ ЈЕВРЕЈА И ЈЕВРЕЈА ИЗ ТРАНСПОРТА КЛАДОВО – ШАБАЦ

Поводом обележавања осамдесетогодишњице страдања шабачких Јевреја и Јевреја из Транспорта Кладово-Шабац градоначелник Шапца др Александар Пајић данас се састао у Градској кући са Његовом екселенцијoм господином Николаусом Лутеротијем, амбасадором Републике Аустрије у Републици Србији и представницима јеврејске општине Нови Сад и јеврејске општине Београд. Након састанка, заједно су обишли поставку у Музеју шабачких Јевреја и изложбу посвећену страдалим Јеврејима у Шапцу постављену на Тргу шабачких жртава.

,,Пре тачно 80 година, читава једна заједница људи који су живели или привремено боравили у нашем граду, постала је жртва идеологије која је заговарала уништење читавих народа. Злочин у Засавици, који се десио 12. и 13. октобра 1941. године, имао је као резултат смрт близу 1000 људи, припадника ромске и јеврејске заједнице. Сви ови људи који су живели или привремено боравили у Шапцу, постали су жртве сурове реалности Другог светског рата. Данашње сећање на жртве Засавице, уједно је и сећање на све недужно настрадале шабачке жртве тога периода, али и опомена садашњим и будућим генерацијама да се само правилним односом према сећању из прошлости, могу спречити сличне ситуације у будућности.Република Аустрија признаје злочин који се десио, али исто тако признаје и држављанство Јеврејима који су били држављани Републике Аустрије у време Другог светског рата. Нажалост, данас немамо јеврејске породице у Шапцу, али негујемо културу сећања са израженом емоцијом према људима који су оставили дубок траг у култури Града Шапца”, рекао је градоначелник Пајић.

Николаус Лутероти, амбасадором Републике Аустрије у Републици Србији истакао је да му је драго што се данас налази у Шапцу да се заједно сећају злочина нацизма и јеврејских жртава.

,,Радујем се обиласку поставке у Музеју шабачких Jевреја и изложби посвећеној страдалим Јеврејима постављеној на шабачком тргу. Хтео бих да нагласим да су Јевреји из Беча овде код вас тражили сигурност коју су на кратко време и нашли. Битно је да се сећамо оваквих догађаја”, рекао је амбасадор Лутероти.

В.д. директор Народног музеја у Шапцу Јована Стојанац истакла је да је Музеј шабачких Јевреја

оригиналан простор једне од најстаријих сефардских синагога Србије која је изграђена 1894. године.

,,Након дешавања после Другог светског рата прелази у приватно власништво да би Град напослетку откупио објекат и предао га Народном музеју Шабац на управу у чијем се саставу налази. Средствима добијеним на конкурсима Министарства културе и информисања зграда је ревитализована, враћени су јој пређашњи изглед и структура и претворена је у музеј који је замишљен као мултифункционалан простор са сталном поставком. Стална поставка је посвећена наслеђу истакнутих шабачких Јевреја као и Јеврејима страдалим у Засавици”, истакла је Стојанац.

Кустос Бранислав Станковић, аутор поставке у Музеју шабачких Јевреја истакао је да култура сећања говори да постоји традиција из које се ми као људи формирамо и развијамо, и на основу тог сећања формирамо свој поглед на свет.

,,Због тога су овакви простори, као што је Музеј шабачких Јевреја, изузетно битни како би наше сагледавање садашњости и наш поглед на будућност били исправни, јер ако имамо квалитетан контакт са прошлошћу, можемо имати добар однос са садашношћу и здрав поглед на будућност. Због тога смо одлучили да ова поставка буде данас отворена и буде ода нашим некадашњим суграђанима који су живели са нама. Сећање на наше претке гајимо и данас и изузетно смо поносни што ће сви који буду долазили у наш град имати нов простор где ће моћи да се сусретну са прошлошћу нашег града”, рекао је кустос Бранислав Станковић.

Свечаним полагањем венаца у Засавици, заменик градоначелника Блажа Кнежевић одао је почаст страдалим Јеврејима и Ромима, као и Јеврејима из Транспорта Шабац – Кладово који су 12. и 13. октобра 1941. године стрељани у оквиру казнених мера окупатора.