Живот у Шапцу

Живот у Шапцу настао је уз реку Саву. Да није било ње, насеље, данас респектабилан град, вероватно не би ни постојало. Као што је за живот човека неопходна вода, тако је живот Шапца непотпун без реке Саве. Шабац, град на Сави.

Центар за стручно усавршавање, Шабац

19. Јануар Центар за стручно усавршавање, Шабац

Центар за стручно усавршавање, Шабац

Ул. Николе Тесле 1А

Настанак и сврха Центра за стручно усавршавање

Регионални центри за професионални развој запослених у образовању успостављени су кроз пројекат Стручног усавршавања образовног кадра (Proffesional Development Project-PDP), захваљујући меморандуму о разумевању, потписаном 24. јула 2003. између влада Швајцарске - Агенције за развој и сарадњу (СДЦ) и Републике Србије - Министарства просвете.

Центар за стручно усавршавање у Шапци је настао на основу Закона о основама система образовања и васпитања, на основу потребе да се унапреди квалитет образовања. Образовање 21. века треба да буде ефикасно, економично, децентрализовано. Реформски процеси у образовању иду у смеру усаглашавања са европским стандардима. Ова институција из области образовања, основана од стране града Шапца, остварује водећу улогу на регионалном нивоу из подручја образовања и усавршавања просветних радника. Сврха отварања Центра за стручно усавршавање у образовању јесте да у складу са регионалним потребама и стратегијом развоја образовања на националном нивоу, организује семинаре за просветне раднике у њиховом месту рада или непосредној близини и тиме омогући значајно смањење трошкова стручног усавршавања. Центар је такође и место где се врши вредновање и праћење квалитета стручног усавршавања, као и место окупљања и размене професионалних искустава. Просечан број семинара одржаним широм земље (које је акредитовао Центар за стручно усавршавање у Шапцу) је око 200 годишње. Просечан број наставника из свих крајева Србије који су похађали семинаре је преко 5000.

У склопу Центра за стручно усавршавање се налазе и јединствени Парк науке у Шапцу и у Србији.


Циљеви Центра

  • Побољшање квалитета образовања

  • Примена и спровођење стратегије у складу са стратегијом коју је развио Центар за професионални развој Београд.

  • Припрема и реализација годишњих програма стручног усавршавања у регији, уз сарадњу са Школском управом и осталим Центрима за стручно усавршавање у земљи.

  • Развој секундарних делатности Центра, кроз научно-популарна предавања за просветне раднике, обележавање значајних датума на нивоу године (дани равнодневице, дугодневице, краткодневице, светски дан вода, дан планете земље, светски дан паркова, српски дан науке итд.Организавија и одржавање конференција за приоритетне области у образовању (информатика, екологија, инклузија, најбољи едукатори Србије).


Активности Центра


- Снимање и анализа потреба за стручним усавршавањем запослених у образовању;

- Планирање обука и других видова стручног усавршавања;

- Помоћ при креирању нових програма стручног усавршавања;

- Праћење примене различитих облика стручног усавршавања;

- Формирање и одржавање базе података;

- Анализа понуде програма стручног усавршавања;

- Организовање семинара и других облика стручног усавршавања;

- Сарадња са Заводом за унапређење образовања и васпитања / Центром за професионални развој;

- Сарадња са локалном заједницом;

- Сарадња са Министарством просвете / Школском управом;

- Сарадња са образовно-васпитним установама;

- Сарадња са Туристичком организацијом Шапца

- Сарадња са ИС Петница

- Сарадња са Архео-парком –Плочник

- Сарадња са Институтом за физику у Земуну

- Сарадња са Физичким факултетом у Београду

- Сарадња са Математичком гимназијом у Београду

Просторна и техничка опремљеност Центра за стручно усавршавање

Предавачима и осталим корисницима Центра за стручно усавршавање на располагању је око 500 m2 простора у коме се између осталог налази:

1) Конгресна сала са 100 места; климатизована, са уграђеним озвучењем, рачунаром, wire-less интернетом и пројектором.

2) Учионица са 36 места. Климатизована, wire-less са интернетом, рачунаром, пројектором, озвучењем.

3) Мултимедијална учионица са 20 савремених, умрежених рачунара, климатизована, са wire-less интернетом, пројектором, озвучењем.

4) Ресурсни центар 45 места, располаже са одрђеним бројем наслова стручне и остале литературе, такође поседује рачунар са брзом интернет везом и пројектором, климатизован, са озвучењем.

Објекат је у потпуности прилагођен и за особе са посебним потребама.

Јединствени Парк Науке

У дворишту шабачког Центра за стручно усавршавање у 2013. години, отворен је први Парк науке, у Србији. Овај пројекат остварен је у сарадњи са Институтом за физику, Друштвом физичара Србије, Народним музејом у Шапцу и Центром за промоцију науке.

Парк је направљен у оквиру Центра за стручно усавршавање . Парк науке данас садржи 27 инсталација – од едукативне фонтане, преко параболичних звучних огледала помоћу којих се може чути шапутање на удаљености од 20 метара, Њутновог клатна, модела ДНК, кристалне решететке, соларног панела, сата у коме посетиоци преузимају улогу гномона (живе казаљке), метеоролошке станице, Гриничког меридијана, модела кухињске соли . Уз сваку инсталацију постоји стручно објашњење, написано популарним приступом на два језика, енглеском и српском.

Коме је намењен Парк науке?

Сви могу да уче у Парку науке, а многи могу и да предају у њему. Садржаји су такви да постоје научне посластице за све узрасте, почев од најмлађих у вртићима који могу да упознају планету Земљу, мерење времена и временских прилика, док се старији моги подсетити меридијана, рефлексије звука, кристалних структура, репликације ДНК. У целом Парку постављене су научне табле, па посетиоци могу читати и учити самостално.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
26. Децембар 2019.

Топлана - радови у улици Богојављенска

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Топлана-Шабац“ Шабац вршити раскопавање површине јавне ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'