Живот у Шапцу

Живот у Шапцу настао је уз реку Саву. Да није било ње, насеље, данас респектабилан град, вероватно не би ни постојало. Као што је за живот човека неопходна вода, тако је живот Шапца непотпун без реке Саве. Шабац, град на Сави.

Култура

Култура

Шабац је упоредо са почетком развоја модерне српске државе почетком 19. века, постао ,,културна жижа" Србије, задржавајући висок ниво културног развоја до данашњих дана. У Шапцу делују установе културе попут Библиотеке шабачке, Шабачког позоришта, Народног музеја, Међуопштинског историјског архива, Културног центра, а у близини Шапца налази се и Дом културе Прњавор. Све ове установе учествују у креирању и спровођењу културне политике града Шапца. Осим њих, значајно место у културном животу представљају бројна удружења као што је Удружење ликовних стваралаца Шапца, али и културно уметничка удружења као што су КУД Абрашевић, Ансамбл народних игара Хајдук Станко, Уметнички ансамбл Чивија.

Културно наслеђе града Шапца представља битан део наше прошлости, стварности и будућности. На територији града Шапца евидентирано је више од 30 непокретних културних добара (НКД), која су под заштитом државе. Најзначајнији су свакако Спомен костурница у Прњавору (НКД од изузетног значаја), зграда Старе болнице, зграда Полугимназије, Шабачка тврђава, црква Преображења у Криваји (НКД од великог значаја), као и остала НКД (Споменик на Мишару, Улица Господар Јевремова, утврђење Коњуша на планини Цер, Крсмановића кућа и друга).

Библиотека Шабачка
Народни музеј
Шабачко позориште
Међуопштински историјски архив
Културни центар
Дом културе Прњавор

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
20. Мај 2019.

Раскопавања у улици војводе Мишића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац" вршити раскопавање површине јавне намене тротоара од бехатона, у улици ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'