Инвестирајте у Шабац

У Шапцу послује близу 5000 привредних субјеката (око 3400 предузетника). Приватна својина је доминантан облик власништва.

Пољопривредни потенцијал

Пољопривредни потенцијал

Захваљујући плодном земљишту Мачве, повољној панонској континенталној клими у северним деловима и планинској клими на југу и југозападу, природном хидрографском потенцијалу река Саве и Дрине са каналском мрежом и богатством подземних пијаћих и геотермалних вода, Шабац има велике потенцијале у пољопривредној производњи свих ратарских, повртарских и воћарских култура.

Чак 76,13% од укупне површине територије града Шапца чини пољопривредно земљиште. Обрадиво земљиште се простире на 57.833 ха, пашњаци и ливаде заузимају 2.297 ха, а рибњаци, баре и трстици 351 ха.

На територији града Шапца послује укупно 11.893 газдинства, од чега 65% газдинстава своју делатност обавља на поседима величине од 1 до 10 ха, а град Шабац кроз подстицаје додатно охрабрује развој пољопривредне прерађивачке индустрије.

Традиционално, Мачва, уз Срем, има најразвијенију сточарску производњу - свињарска производња на територији ова два округа чини скоро 30% укупне производње свињског меса на нивоу државе.

Ратарска производња заступљена је на 48.000 ха, а под поврћем се налази 5.200 ха. Површине под воћњацима на територији града Шапца се у последњих неколико година значајно шире и простиру се на око 3.500 ха, а проширење површине у истој мери прати и развој нових технологија у гајењу воћа. Годишња производња јагода достиже 15.000 т, као и шљива, купине 5.000 т, док се јабуке и крушке произведе по 4.500 т.

Са циљем унапређења воћарске производње у нашем граду и Мачванском округу, град Шабац има у плану подизање капацитета за чување и дистрибуцију воћа и то у оквиру изградње Центра за пријем, дораду, паковање, складиштење и дистрибуцију свежег воћа.

За подршку пољопривредним произвођачима и њиховим удружењима, вођење евиденције пољопривредног земљишта, произвођача и механизације и програме развоја пољопривреде задуженo је Одељење за пољопривреду .


Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
14. Новембар 2018.

Водовод изводи радове на Цветном тргу

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац“, Шабац, вршити раскопавање површине јавне ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'