Инвестирајте у Шабац

У Шапцу послује преко 4500 привредних субјеката (око 3300 предузетника). Приватна својина је доминантан облик власништва.

Пољопривредни потенцијал

Пољопривредни потенцијал

Захваљујући плодном земљишту Мачве, повољној панонској континенталној клими у северним деловима и планинској клими на југу и југозападу, природном хидрографском потенцијалу река Саве и Дрине са каналском мрежом и богатством подземних пијаћих и геотермалних вода, Шабац има велике потенцијале у пољопривредној производњи свих ратарских, повртарских и воћарских култура.

Чак 76,13% од укупне површине територије града Шапца чини пољопривредно земљиште. Обрадиво земљиште се простире на 57.833 ха, пашњаци и ливаде заузимају 2.297 ха, а рибњаци, баре и трстици 351 ха.

На територији града Шапца послује укупно 11.893 газдинства, од чега 65% газдинстава своју делатност обавља на поседима величине од 1 до 10 ха, а град Шабац кроз подстицаје додатно охрабрује развој пољопривредне прерађивачке индустрије.

Традиционално, Мачва, уз Срем, има најразвијенију сточарску производњу - свињарска производња на територији ова два округа чини скоро 30% укупне производње свињског меса на нивоу државе.

Ратарска производња заступљена је на 48.000 ха, а под поврћем се налази 5.200 ха. Површине под воћњацима на територији града Шапца се у последњих неколико година значајно шире и простиру се на око 3.500 ха, а проширење површине у истој мери прати и развој нових технологија у гајењу воћа. Годишња производња јагода достиже 15.000 т, као и шљива, купине 5.000 т, док се јабуке и крушке произведе по 4.500 т.

Са циљем унапређења воћарске производње у нашем граду и Мачванском округу, град Шабац има у плану подизање капацитета за чување и дистрибуцију воћа и то у оквиру изградње Центра за пријем, дораду, паковање, складиштење и дистрибуцију свежег воћа.

За подршку пољопривредним произвођачима и њиховим удружењима, вођење евиденције пољопривредног земљишта, произвођача и механизације и програме развоја пољопривреде задуженo је Одељење за пољопривреду .


Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
27. Јул 2018.

Радови у улици Проте Смиљанића

ЈКП „Топлана-Шабац“ врши раскопавање површине јавне намене у Шапцу, у улици Проте Смиљанића број 28, због прикључења објекта на дистрибутивну гасну мрежу, у периоду од 30. јула ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'