Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Топлана и ЕБРД потписали уговор о додели средстава за термоизолацију зграда

23. Јул Топлана и ЕБРД потписали уговор о додели средстава за термоизолацију зграда
Директор ЈКП “Топлана-Шабац” Слободан Јеротић и представница Европске банке за обнову и развој Јелена Чеперковић потписали су данас у Градској кући у Шапцу уговор о додели средстава за термоизолацију стамбених зграда у Шапцу у износу од 2,5 милиона евра.

Шабачка топлана ће заправо бити ЕСКО компанија која ће за своје кориснике узети кредит, пружити услугу, а затим ће кроз уштеду енергије отплата бити финансирана на 12 година.

Јелена Чеперковић из Европске банке за обнову и развој је честитала Шапчанима на иницијативи и истакла да су овакви пројекти у сржи ЕБРД мандата.

-Данас смо потписали уговор о кредиту са шабачком Топланом. Пројекат ће подржати имплементацију мере енергетске ефикасности у 40 резиденцијалних зграда у Шапцу. Овакав тип пројекта и унапређење енергетске ефикасности генерално је у сржи ЕБРД мандата. Надамо се да ћемо овакве пројекте подржати широм Србије с обзиром на значајне енергетске уштеде које се очекују, а и уштеде у емисији штетних гасова. Честитамо Шапцу и Шапчанима на овој важној иницијативи и надам се да ћемо видети сличне примере широм, рекла је Јелена Чеперковић из Европске банке за обнову и развој.

Директор ЈКП “Топлана-Шабац” Слободан Јеротић објаснио је да ће грађани остварити значајне уштеде изолацијом стамбених зграда и уградњом термостатских вентила и делитеља, што ће им, према његовим речима омогућити да врате инвестицију.

-Пројекат који смо уговорили са Европском банком за обнову и развој односи се на термоизолацију стамбених зграда и односи се на мере енергетске ефикасности и уградњу делитеља и термостатских вентила. Циљ нам је да грађани штеде и да њихови рачуни буду мањи. Та разлика у рачунима омогући ће им да ову инвестицију врате. Најдуже у периоду од 12 година, казао је Јеротић.

Топлана је припремила различите моделе уговора тако да ће грађани моћи сами да одреде период отплате.

-Ми смо повукли кредит на рок од 12 година и омогући ћемо грађанима да по избору свако од њих себи одреди у ком временском периоду ће да врати тај кредит. Свако може да има другачији уговор, може да враћа на две године, пет али не дуже од 12 година. Идеја је да сваки грађанин управља својим трошковима и да у сваком тренутку могу да знају колико троше и колико ће им бити рачуни. Раније смо имали другачији модел, али овај је препознат у свету и дужи низ година се примењује у Европи. Очекујем да ће овај модел заживети и у другим градовима Србије, навео је директор шабачке Топлане.

Потписивању уговора присуствовали су и заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић, и чланови Градског већа Славиша Костадиновић и Милутин Икодиновић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
27. Фебруар 2020.

Забрана саобраћаја

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у следећим улицама у Шапцу:
- на деоници Улице краља Александра, од раскрснице са ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'