Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Проглашени добитници Априлске награде
града Шапца

18. Април Проглашени добитници Априлске награде <br> града Шапца
Комисија за доделу Априлске награде града Шапца, на седници одржаној 18. априла, донела је одлуку да се Априлска награда града Шапца за 2018. годину, у категорији Укупан развој и промоција града Шапца, додели епископу шабачком владики Лаврентију, у категорији Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода, награде се додељују Родољубу Шабићу, поверенику за информације од јавног значаја Републике Србије и редакцији недељника „Подринске“, а Априлска награда у категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова живота и рада, припала је Драгану Лукићу из Горње Врањске.
Образложење
Комисија за доделу Априлске награде града Шапца, објавила је Јавни позив за доделу Априлске награде града Шапца 29. марта 2018. године. На адресу Градске управе стигло је 15 предлога. Комисија је одлучила да Априлску награду у категорији Укупан развој и промоција града Шапца, додели епископу шабачком владики Лаврентију, који је прошле године обележио 50 година архијерејске службе. Владика Лаврентије је због своје ширине размишљања и деловања ауторитет многима. Његов рад и поруке које нам шаље у савршеном су складу са модерношћу и захтевима савременог друштва. Такву меру могао је да досегне само неко изузетног образовања, обдарен мудрошћу и љубављу према човеку и свету. Његова оцена да су љубав и разумевање међу људима најважнији, како би живели у слози, и да се у сваком човеку може пронаћи добро, максима је и препорука сваком човеку.
Комисија је одлучила да додели две Априлске награде у категорији Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода, и то Родољубу Шабићу, поверенику за информације од јавног значаја Републике Србије и редакцији недељника „Подринске“. Изградња јаке институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту податка о личности био је задатак који је Родољуб Шабић успешно обавио. Унео је огромну енергију и личним залагањем допринео решавању бројних правних питања, области којом суверено влада, доприносећи држави и њеном модернијем и демократскијем лику. Како добитник награде није становник града Шапца, истовремено му се додељује и звање Почасни грађанин града Шапца.
У време када су слобода јавне мисли и речи у опасности, редакција „Подринских“ показује да су професионална и грађанска храброст предуслов за рад у новинарству. Да би оправдали улогу савести друштва, новинарима су потребни упорност и храброст, али и превладавање аутоцензуре. „Подринске“ су показале да за њих нема непожељних тема. Такође, редакција овог недељеника покретач је бројних градских и хуманитарних акција.
Комисија је одлучила да Априлску награду у категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова живота и рада додели Драгану Лукићу, предлагачу пројекта за референдум на ком се у децембру прошле године одлучивало како ће бити потрошен новац од пореза на имовину који је прикупљен у Горњој Врањској. Око идеје слободног одлучивања окупио је велики број суграђана и показао снагу општег интереса једне заједнице. Кроз јединствен модел којим је Град Шабац омогућио да се сазна шта је права народна воља, Драган Лукић афирмисао је слободно одлучивање као услов напредовања локалне заједнице и друштва уопште.
Априлске награде биће уручене на Свечаној академији поводом Дана града, у недељу 22. априла.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
20. Август 2019.

Забрана саобраћаја

Због извођења радова на реконструкцији пута у улицама: Церска, Норвешка и Ћирила и Методија у Шапцу, у периоду од 21.8.2019.године до 16.9.2019. године, биће забрањен саобраћај у:
Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'