Градска власт

Подаци о надлежностима, саставу, структури и сл. у органима Града

Небојша Зеленовић

Градоначелник

24. Септембар Небојша Зеленовић

Небојша Зеленовић је актуелни градоначелник Шапца, града од близу 130.000 становника који се налази у северозападној Србији, на десној обали реке Саве.

Рођен је 15. јуна 1975. године. По занимању је дипломирани правник.

Своју професионалну каријеру почео је у администрацији Основне школе “Стојан Новаковић у Шапцу, а након тога постао је начелник Одељења за друштвене делатности Градске управе града Шапца. Годину дана био је директор Филијале за Мачвански округ Републичког фонда за здравствено осигурање и координатор Радне групе за промоцију и превенцију јавног здравља града Шапца.

Као млади политички активиста био је члан прве опозиционе странке у Србији – Демократске странке, која је предводила демократске промене у Србији 2000. године.

У 2012. години изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Србије. Био је посланик до 2014. године.

Током 2013. године придружио се новој Посланичкој групи “Заједно за Србију” оријентисаној ка децентрализацији и јачању локалних и регионалних власти.

Грађани Шапца су 2016. године изабрали Небојшу Зеленовића за градоначелника, а исте године постао је и председник странке “Заједно за Србију”.

Као градоначелник, стратешке циљеве града утемељио је на принципима европских вредности, владавини права и социјалне заштите. Међу основним стратешким циљевима града је и укључивање грађана у процесе одлучивања. Као градоначелник, Небојша Зеленовић је увео “Партиципативно буџетирање” и на тај начин је Шабац постао први град у Србији који је омогућио грађанима да непосредно одлучују како ће бити потрошен новац прикупљен од пореза на имовину. Више од 100 хиљада пунолетних грађана из 60 сеоских и градских месних заједница има могућност да одлучује који пројекти ће бити финансирани у њиховим локалним средина од пореза на имовину.

Шабац је познат по својој богатој културној историји, а локална власт предвођена Небојшом Зеленовићем је посвећена подршци пројектима из области културе. Шабац из локалног буџета издваја седам одсто за културу, што је највише у Србији.

Такође, Шабац је једини град у Србији који има политику енергетске ефикасности и еколошку свест о управљању отпадом и заштити животне средине на читавој својој територији.

У новембру 2018. године, Небојша Зеленовић је позван да се обрати члановима Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе. Он је говорио у оквиру дебате “Градоначелници под притиском” у име градоначелника у Србији који не припадају владајућој Српској напредној странци и због тога трпе притиске. Он је упознао европске градоначелнике са кршењем Европске повеље о локалној самоуправи у Србији и известио о константним притисцима владајуће странке на локалне власти и грађане.

Небојша Зеленовић је заљубљеник у бициклизам, пливање и посвећен је заштити животне средине. Као млад играо је за фудбалске клубове “Мачва”, “АИК” и “Рудар”, а као студент био је и члан тима “Студентски град” у оквиру Универзитета. У то време био је студент Правног факултета Универзитета у Београду где је ускоро стекао диплому правника и напустио фудбал.

Говори енглески и руски језик.

Ожењен је Нином Зеленовић и имају троје деце

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
20. Мај 2019.

Раскопавања у улици војводе Мишића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац" вршити раскопавање површине јавне намене тротоара од бехатона, у улици ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'