Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Виртуелна реалност шабачке тврђаве: tVRđava

02. Октобар Виртуелна реалност шабачке тврђаве: tVRđava
Од 4. до 6. октобра Народни музеј Шабац ће посетиоцима представити нови експонат: виртуелну реалност шабачке тврђаве под називом „tVRđava”. Од 7. октобра „tVRđava” постаје део поставке и понуде Народног музеја.

Коришћење виртуелне реалности за потребе приближавања одређеног историјског периода или личности данас је стандардан део музејске праксе у свету. Технолошки напредак омогућио је да посетиоци ступе у својеврсну интеракцију са експонатима и доживе блискост теме која им се презентује.

„TVRđava” је настала према приказу града Шапца из 1493. године, који се налази у „Светској хроници“ Хартмана Шедела, немачког лекара и историчара. Овај приказ је најстарија сачувана илустрација Шапца.

- У жељи да посетиоцима пружимо јединствено искуство шетње историјском шабачком тврђавом у којем ће активно учествовати и упијати нова сазнања, у сарадњи са тимом Pixels2Pixels, шабачким студијом за иновације у области информационих технологија, креирали смо јединствену платформу која представља помак у начину презентовања музејских садржаја у Србији, наводи Нела Тонковић, директорка шабачког музеја.
Она напомиње да циљ апликације није само забава већ и едукација.

- Шабац је и овом апликацијом показао да је заиста аутентично место, место иновација, а Народни музеј се овом виртуелном реалношћу сврстава међу ретке музеје у региону који ће поседовати овако врло сложен дигитални производ. И када тврдимо да је Шабац град иновација, ми то можемо да говоримо зато што се коначно показује значај формирања Стартит центра Шапца и зато што је ово апсолутно шабачки производ, ово су створили људи који живе у нашем граду, каже Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца.

Представљање „tVRđave“ биће организовано у петак и суботу, 4. и 5. октобра, од 17 до 20 часова, и недељу, 6. октобра, од 10 до 13 часова, у Народном музеју Шабац.
За све заинтересоване улаз је слободан.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
26. Децембар 2019.

Топлана - радови у улици Богојављенска

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Топлана-Шабац“ Шабац вршити раскопавање површине јавне ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'