Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Уручене Априлске награде града Шапца

23. Април Уручене Априлске награде града Шапца
Свечаном академијом и доделом Априлских награда, највећег признања које додељује град Шабац за свеукупан допринос развоју, јуче је у Градској кући обележен 22. април - Дан град Шапца. Награде и кључеве града добитницима је уручио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Епископ шабачки владика Лаврентије, добитник је Априлске награде за укупан развој и промоцију града Шапца. Владика Лаврентије, који је прошле године обележио 50 година архијерејске службе, је због своје ширине размишљања и деловања ауторитет многима. Његов рад и поруке које нам шаље у савршеном су складу са модерношћу и захтевима савременог друштва. Такву меру могао је да досегне само неко изузетног образовања, обдарен мудрошћу и љубављу према човеку и свету. Његова оцена да су љубав и разумевање међу људима најважнији, како би живели у слози, и да се у сваком човеку може пронаћи добро, максима је и препорука сваком човеку.
Добитници Априлске награде у категорији Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода су Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја Републике Србије и редакцији недељника „Подринске“. У име повереника награду је примио помоћник генералног секретара у Служби Повереника Златко Петровић.
Изградња јаке институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту податка о личности био је задатак који је Родољуб Шабић успешно обавио. Унео је огромну енергију и личним залагањем допринео решавању бројних правних питања, области којом суверено влада, доприносећи држави и њеном модернијем и демократскијем лику. Како добитник награде није становник града Шапца, истовремено му се додељује и звање Почасни грађанин града Шапца.
У време када су слобода јавне мисли и речи у опасности, редакција „Подринских“ показује да су професионална и грађанска храброст предуслов за рад у новинарству. Да би оправдали улогу савести друштва, новинарима су потребни упорност и храброст, али и превладавање аутоцензуре. „Подринске“ су показале да за њих нема непожељних тема. Такође, редакција овог недељеника покретач је бројних градских и хуманитарних акција.
Комисија је одлучила да Априлску награду у категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова живота и рада, додели Драгану Лукићу, предлагачу пројекта за референдум на ком се у децембру прошле године одлучивало како ће бити потрошен новац од пореза на имовину који је прикупљен у Горњој Врањској. Око идеје слободног одлучивања окупио је велики број суграђана и показао снагу општег интереса једне заједнице. Кроз јединствен модел којим је Град Шабац омогућио да се сазна шта је права народна воља, Драган Лукић афирмисао је слободно одлучивање као услов напредовања локалне заједнице и друштва уопште.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
08. Март 2019.

Радови у улици Вука Караџића

ЈКП „Топлана-Шабац“ ће вршити раскопавање површине јавне намене у улици Вука Караџића број 8. ради прикључка објектата на диструбутивну гасну мрежу у периоду од 11. марта до 30. ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'