Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Урбаниста из Копенхагена
одржао предавање
у Музеју шабачких Јевреја

21. Мај Урбаниста из Копенхагена <br> одржао предавање <br> у Музеју шабачких Јевреја
Након обиласка града, амбасадор Краљевине Данске Андерас Хоугор и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић присуствовали су предавању и презентацији које је за заинтерсоване убранисте из целе Србије приредио главни урбаниста Копенхагена Јакоб Мецен у Музеју шабачких Јевреја.

Амбасадор Данске је приликом обраћања окупљеним архитектама и урбанистима рекао да му је задовољство што је поново у Шапцу, који је имао прилику да упозна из другачије перспективе, вожњом бицикла кроз град.
-Похвалио бих оно што сам чуо и видео, а нарочито хигијену у граду и начин на који се брине о окружењу у ком људи живе. Посебно сам захвалан Јакобу Мецену што је дошао у Србији, јер је он као члан урбанистичког тима Копенхагена, допринео да се Копенхаген од запуштеног, индустријског града претвори у прелепи пејзажни град. Драго ми је што можемо да представимо нашу културу и архитектуру и у Србији, рекао је амбасадор пре почетка презентације.

Градоначелник Зеленовић је рекао да данас разговарамо о урбаном планирању и да му је задовољство што у Шапцу можемо да угостимо и чујемо главног архитекту Копенхагена, који је пренео своја искуства на предавању.
-Ово предавање је изазвало велико интересовање не само код шабачких урбаниста и архитеката, већ су у Шапцу данас гости из целе Србије, истако је градоначелник и одсетио да је Шабац већ имао искуства са архитектуром Копенхагена, али да очекује да ће француска амбасада помоћи око уређења тврђаве на Старом граду, а холандска амбасада приликом уређења каналске мреже у Савапаку.
-Тежимо да кроз повезивање покупимо најбоља искуства и идеје, и из немачке и аустријске праксе. Нарочито сам поносан што је амбасадор похвалио хигијену у граду и наш начин како се односимо према свом окружењу, подвукао је Зеленовић.

Јакоб Мецен, урбаниста из Копенхагена, је рекао да је пре његовог предавања имао прилику да чује добре презентације пројекта Шапца и да бициклом види знаменитости града.
-Драго ми је што сам чуо какви су планови за развој и будућност града Шапца. Имапресиониран сам оним што је Шабац до сада постигао, а нарочито ми се допадају идеје Савапарка и процес укључивања грађања у доношење одлука. То је врло упоредиво са начином на који ми, у Данској, укључујемо грађане, рекао је Мецен.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'