Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

У недељу празник демократије у Шапцу

06. Децембар У недељу празник демократије у Шапцу
Више од 100.000 грађана Шапца, у недељу 8. децембра директно ће одлучити како ће бити потрошено 214.359.792,71 динара, колико је у буџету града прикупљено од пореза на имовину у месним заједницама.

Шабац је једини град у Србији у ком грађани предлажу и одлучују како се троши новац од пореза на имовину. Предлог који добије највише гласова 8. децембра, када је заказано изјашњавање, спровешће Градска управа града Шапца.

За сваку месну заједницу је тачно дефинисано о колико новца се одлучује као и списак предлога за које се може гласати. Предлози су састављени на основу идеја које су грађани и савети месних заједница достављали Градској управи.

Грађани ће одлучивати о новцу који је прикупљен на територији месне заједнице којој припадају.

Право да гласају имају сви грађани, без обзира на то да ли су платили порез или не. Потребно је само да пре тога буду уписани у листу учесника непосредног изјашњавања.

Иако је ова пракса необична за Србију јер не постоји други град у ком се грађани питају како ће бити потрошен новац из буџета, у Шапцу је ово пракса стара две године. Овакав вид директне демократије у Шапцу се спроводи од 2017. године.

Сваке године, сваки грађанин има право да поднесе иницијативу на који начин би потрошио новац прикупљен од пореза на имовину. До сада су на овај начин реализовани бројни пројекти попут изградње фискултурне балон сале у Змињаку и цркве у Табановићу.

Градска управа позива грађане да искористе своје јединствено право у Србији, да директно одлуче како ће бити потрошено више од 200 милиона динара.

Грађани гласају на својим бирачким местима.

(Фото: гласање у Табановићу 2017.)

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'