Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Трећи Винаверови дани европске културе
у Шапцу

23. Мај Трећи Винаверови дани европске културе <br> у Шапцу
Тродневна манифестација Винаверови дани европске културе отворена је данас у Шапцу. Овај фестивал је у организацији Библиотеке шабачке и Народног музеја, а под покровитељством Града Шапца,

На отварању Винаверових дана градоначелник Шапца Небојша Зеленовић пожелео је добродошлицу свима који ће наредних дана бити гости у граду. Он је истакао да је Шабац одувек био доста необичан град.
-У тешка времена, којима сведочимо, грађани су овде одлучили да не дају на себе. Одлучили су да мисле својом главом и да се боре против мрака који се спустио на Србију. Једно од главних оружја, којима бранимо нормалност и сабирамо снаге да се изборимо за бољу Србију, јесте одлука да за културу издвајамо седам одсто градског буџета сваке године. И то је одлука грађана Шапца. То је био предлог који сам пред њих изнео. Са супротне стране, они који господаре мраком данашње Србије су рекли - десет пута мање за културу. И слободни људи града Шапца су одлучили - култура је победила, а мраку нисмо дозволили да уђе у наш град, рекао је Зеленовић приликом обраћања на свечаном отварању.
-1816. године господар Јеврем Обреновић је започео управљање Шапцем. За 16 година променио је лице и дух града. Касабу је претворио у европску варош. Кроз главну царинарницу тадашње Србије није у нашу земљу ушла само западњачка роба и капитал, већ је ушао и дух Европе, подестио је градоначелник.

Према његовим речима, у таквом граду родио се Станислав Винавер, чију бриљантност и дело славимо и данас.
-Нема боље еманације духа Шапца од Винавера. Најевропскији посленик наше културе, како то казе Гојко Тешић. Генијалношћу свога слободоумног духа растеривао је мрак са Србије. Као што сам пред Шабац пре три године изашао с планом за културу, тако сад пред грађане Србије износим предлог темеља националне културне политике - 25 милијарди динара годишње за културу, што је два и по пута више него данас. Два процента дрзавног буџета за културу. Отвореног ума, надахнути Винавером, уверени у победу, водимо борбу за нормалан и цивилизован живот у нашој Србији, закључио је Зеленовић.

Члан Градског већа у Шапцу Игор Марсенић рекао је да је задатак манифестације да укаже на значај стваралаштва Станислава Винавера, али и да се промовишу нови аутори и савремена уметност.
-Полазна тачка концепта 'Видело света' јесте да се прошлошћу и културалним наслеђем бави на динамичан начин, оживљавајући мисли и идеје, интерпретацијом у слободном савременом духу, како не бисмо били заточени унутар прошлости и славне традиције. Циљ нам је да манифестација не траје само неколико дана, већ много дуже, кроз развој локалне сцене у областима књижевности, уметности, музике и журналистике, а то су све области које је дело Станислава Винавера немерљиво обогатило, нагласио је Марсенић.

На свечаном отварању фестивала обратио се и др Гојко Тешић.

Овогодишња манифестација носи назив „Видело света”, према једном од најважнијих стваралачких пројеката Станислава Винавера.
Окосницу већ традиционалне манифестације чини тродневни научни скуп „Станислав Винавер у/о српској књижевности, уметности и култури”, чији је иницијатор др Гојко Тешић, а на којем ће учествовати др Бојан Јовић, др Тања Поповић, др Сава Дамњанов, др Жељко Милановић, др Жељка Пржуљ, др Соња Париповић Крчмар, др Маја Рогач Станчевић и други.

Скуп ће затворити округли сто поводом изласка из штампе првог кола сабраних дела Радомира Константиновића, такође на иницијативу Тешића.Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
16. Март 2020.

Забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића

Обавештавамо грађане да ће бити забрањен саобраћај у Улици Милутина Бојића у Шапцу, од раскрснице са Улицом Војислава Илића до раскрснице са Улицом Леонарда Да Винчија, у ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'