Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Скупштинa града: Усвојен ребаланс буџета

04. Јул Скупштинa града: Усвојен ребаланс буџета
На данашњем, 23. заседању Скупштине града Шапца, одборници су усвојили Предлог одлуке о ребалансу буџета града Шапца за 2018. годину.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић оценио је да је буџет града стабилан.
-Ми смо данас радили ребаланс јер имамо више прихода у буџету и зато што је било потребно да се новац од кредита који смо узели крајем прошле године распореди на одређене позиције. Гарантујем грађанима Шапца да ће свих 840 милиона динара које смо узели отићи на даљи развој инфраструктуре у граду Шапцу. То значи нови путеви, нове улице, сређивање јавних простора, градских паркова. Ми смо град који никоме не дугује ништа, све своје обавезе редовно измирујемо. Новац ће се потрошити онако како грађани буду ускоро одлучили на референдумима и онако како буде донела одлуку Скупштина града Шапца - на најважније капиталне пројекте у нашем граду. Све ће бити отворено за грађане да кажу њихов суд о томе, рекао је градоначелник и подсетио да је циљ Шапца да грађанима пружи најбољу могућу услугу по најнижој цени.

Меморијални центар на Церу – лажна иницијатива

Једна од тачака дневног реда, која није усвојена на данашњој Скупштини, био је и предлог одлуке да Шабац приступи оснивању друштва са ограниченом одговорношћу “Меморијални центар за очување културно-историјских вредности и одрживи развој Цер”. Ову иницијативу Српске напредне странке, градоначелник Шапца је окарактерисао као лажну и непоштену.
-Тамо се никакав меморијални комплекс не гради. Ова иницијатива је била за то да Град Шабац уђе у уговорни однос са другим општинама о оснивању предузећа при чему нико не зна чиме ће се то предузеће бавити, нема буџет, не зна се како ће бити финансирано, нема никакав план шта ће се десити за две-три године. Ово је, могу слободно да кажем, једна лажна иницијатива која треба да доведе у неповољан положај град Шабац да би се рекло да неће да учествује у нечему што је лепо и добро. Ми хоћемо да учествујемо, али хоћемо да учествујемо у нечему што разумемо и што сутра можемо да објаснимо нашим суграђанима. Ми са новцем који имамо промовишемо Цер и позиционирамо га на туристичкој мапи и промовишемо меморијални комплекс који већ постоји на Церу, у Текеришу. Све ово друго што захтева пет милиона евра је нешто о чему треба разговарати са државом, рекао је градоначелник.
Он је објаснио да није било могуће пронаћи кључне информације о овој иницијативи до заседања Скупштине града.
-Дакле то предузеће је основано прошле године, они троше неки новац, вероватно на плату, а уопште не знамо ко то плаћа и то су ствари о којима треба да разговарамо. Ја сам тражио да о томе разговарам са начелником Мачванског управног округа али је он човек на годишњем одмору. Адвокат те фирме нема никакву информацију. Тражио сам да добијем уговор, ни то нисмо добили. Онда смо написали писмо Министарству привреде да видимо хоћемо ли добити најзад некакву полазну основу за даље разматрање. Ми смо увек увек били отворени за сарадњу, потпуно разумемо потребе грађана и интерес да се Цер развија, али да се развија у складу са нашим могућностима и у складу са идејама о којима треба да се усагласе сви који седе у Скупштини града, казао је градоначелник Зеленовић.
Он се осврнуо и на излагање одборника Српске напредне странке Александра Пајића, које је окарактерисао као непримерено.
- Мислим да је крајње непримерени начин на који се господин Пајић обраћа у Скупштини града и да је он неозбиљна и неодговорна особа и да је тужно на шта је спала Српска напредна странка у Шапцу, односно опозиција у Шапцу. Грађани Шапца заслужују много више, грађани заслужују опозицију која има некакву идеју шта би радила када би дошла на власт. Овакве паушалне оцене о томе да су сви лопови, да је неко нешто украо и проневерио, да ће људи бити ухапшени - од тога грађани Шапца неће живети боље, закључио је градоначелник.
Одборници су разматрали и усвојили Предлог одлуке о усвајању прве измене и допуне плана генералне регулације „Шабац“ ревизија и Предлог одлуке о усвајању плана генералне регулације „Мајур“.

Усвојене 33 одлуке

Међу најважнијим предлозима одлука на 23. заседању Скупштине града Шапца, пред одборницима се нашао и Предлог одлуке о изменама и допунама одлуке о правима месних заједница на пренос средстава од пореза на имовину физичких лица и начину коришћења ових и других средстава. Основ за доношење Одлуке је прилагођавање овог прописа реалним потребама месних заједница утврђеним након једногодишњег искуства у примени, које је показало да је у појединим случајевима потребно увећати износ који је остављен на располагање месним заједницама за средства текуће резерве, а која се могу користити за специјализоване услуге и текуће поправке и одржавања.
Усвојене су и Одлука о правима и услугама социјалне заштите града Шапца и Одлука о одређивању подручја за упис деце у основне школе на територији града Шапца.
Одборници су разматрали и усвојили Одлуку о изменама и допунама одлуке о управљању комуналним отпадом на територији града Шапца. Изменама и допунама наведене одлуке ствара се могућност да Комунална инспекција и Комунална полиција брже и ефикасније предузимају одговарајуће мере против починилаца прекршаја.
На 23. седници Скупштине града Шапца за вршиоца дужности директора Шабачког позоришта, именована је Милена Богавац, драматуршкиња, списатељица, позоришна редитељка, сценариста, песникиња и радница у култури.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
20. Мај 2019.

Раскопавања у улици војводе Мишића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац" вршити раскопавање површине јавне намене тротоара од бехатона, у улици ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'