Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Шабац спремио пројекте
за воду и канализацију вредности 6 милиона евра

15. Август Шабац спремио пројекте<br> за воду и канализацију вредности 6 милиона евра
Представљајући идеје и планове развоја водоводне и канализационе мреже, а поводом изјаве председника Србије да ће држава да обезбеди три милијарде евра за ширење водоводне и канализационе мреже, да сваки град у Србији треба да има постројење за пречишћавање отпадних вода и да до сваке куће у Србији треба да стигну вода и канализација, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић поручио је да је град Шабац спреман.

Генерални пројекти за воду и канализацију

- Ми смо спремни одмах да одговоримо на идеју председника Вучића и да кажемо шта све можемо да урадимо одмах. Имамо генерални пројекат водоснабдевања и генерални пројекат одвођења отпадних вода, а то значи да имамо генералне пројекте за све што је председник рекао, да вода и канализација стигну до сваке куће у шабачком крају, објаснио је градоначелник на конференцији за новинаре у Градској кући и навео да је за остварење таквог плана потребно 75 милиона евра за канализацију и 38 милиона евра за воду.

Он је подсетио на чињеницу да је град Шабац од 2000. године до сада уложио 44 милиона евра за водоводну и канализациону мрежу и истакао да је спреман да било коју локалну самоуправу у Србији упореди са Шапцем у овој области, уверен да је Шабац апсолутни рекордер, било сам, било средствима ЕУ или републичког буџета.

- Данас имамо спремне пројекте у вредности од шест милиона евра. Ако би се обећање председника испунило, ми бисмо могли сутра да уђемо у изградњу водоводне и канализационе мреже за шест милиона евра, рекао је градоначелник Шапца.

Тендери до краја године

О детаљима пројеката говорила је Даниела Ловрин Гавриловић, директорка ЈКП „Водовод Шабац”. Наводећи да је политика града и политика предузећа којим руководи да свако домаћинство у селу добије и воду и канализацију, истакла је да је само прошле године у изградњу водоводне и канализационе мреже уложено 40 милиона динара, а ове године планирано је 90 милиона динара.

- До краја године могли бисмо да реализујемо 100 милиона динара за изградњу канализационе мреже у Поцерском Причиновићу и Мајуру – блок улица Краља Петра Првог (четири километра мреже, вредност инвестије око 70 милиона) и блок улица Табановачки пут (три километра мреже, вредност инвестиције 30 милиона). Одмах смо спремни и за изградњу друге фазе на постројењу за пречишћавање отпадних вода, линије муља. Потребно је 2,5 милиона евра, имамо пројекат и сутра можемо да распишемо тендер, рекла је Даниела Ловрин Гаврлиовић и истакла да ће Јевремовац добити канализацију а реч је о посебној технологији која до сада није примењивана у Србији – вакумској канализацији.
Вредност овог еколошког пројекта је 1,5 милиона евра и ако добијемо средства од државе које обећава председник, могли бисмо за месец дана да распишемо тендер и кренемо у реализацију пројекта, навела је директорка Водовода.

Она је нагласила да је поред пречишћавања и одвођења отпадних вода једнако важно и водоснабдевање, а циљ је не само нова мрежа већ и реконструкција постојеће. Пројекти чија је вредност милион и по евра биће завршени до краја године.

- Дакле, уколико је председник расположен да да средства, има где да уложи. Наш град и наше предузеће су спремни, до краја године можемо да распишемо тендере и изаберемо извођаче радова за око шест милиона евра, поручила је Даниела Ловрин Гавриловић.

Шабац може да уведе Србију у Европску унију

Градоначелник је поновио да је Европска унија Шапцу најважнији партнер, да је највише новца дала за развој града који је тако у могућности да испуни европске стандарде.

- У Шапцу их испуњавамо на бољи начин него што се то ради у другим локалним самоуправама. Ако неко може да уведе Србију у Европску унију, може град Шабац, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Шабац је једини град у Србији који има постројење за пречишћавање отпадних вода које ради и функционално је. Шабац је за разлику од осталих локалних самоуправа у потпуности решио проблем отпадних вода и чврстог отпада. Смеће се сакупља са читаве територије града, а ради се и рециклажа отпада и депонује на регионалну депонију по европским стандардима "Срем-Мачва".
Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
18. Септембар 2019.

Забрана саобраћаја код вашаришта

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'