Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Шабац спреман за ванредне ситуације -
одржана показана вежба на Старом граду

10. Мај Шабац спреман за ванредне ситуације - <br> одржана показана вежба на Старом граду
Теренска вежба у оквиру Пројекта „Заједнички допринос унапређењу транснационалне припремљености за ванредне ситуације у сливу Саве” (JENTRAP) одржана је данас на Старом граду у Шапцу.
Показној вежби је претходила симулација хитне седнице Градског штаба за ванредне ситуације, на којој је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца и комадант Штаба, прогласио ванредну ситуацију и позвао службе да поступе у оквиру својих надлежности.
На седници су уручени уговори о донацијама опреме која је добијена у оквиру овог пројекта.
Пре показне вежбе присутнима су се на Старом граду обратили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца и члан пројектог тима JENTRAP и Данијел Марушић, жупан Бродско-посавске Жупаније.
Недостатке претворили у предности
Градоначелник Зеленовић подсетио је да је након поплава које су задесиле овај крај 2014. године, Град предузео конкретне мере у оквиру својих надлежности и прокопао и уредио више од 100 километара водотокова другог реда.
-Уколико нисмо способни да помогнемо сами себи, не може нам помоћи ни неко други. Овај пројекат смо реализовали са нашим пријатељима из Хрватске показује да као одговорна локална самоуправа можемо да сарађујемо, да усвајамо искуства других и да досадашње недостатке претворимо у предности. У оквиру овог пројекта вредну опрему су добили Штаб за ванредне ситуације, Дом здравља, Завод за јавно здравље, Сектор за ванредне ситуације и Полиција. Захваљујући тој опреми сви смо спремнији да делујемо у ванредној ситуацији, напоменуо је градоначелник Шапца и комадант Штаба за ванредне ситуације.
Немања Пајић, члан пројектог тима JENTRAP, оценио је да је за Град Шабац велика част што је део тима на овом пројекту.
-Кроз учешће у пројекту развила се добра сарадња између Шапца и Бродско-посавске Жупаније, а то је и највећи бенефит, добри међуљудски односи. Данас потврђујемо да смо много опремљенији и спремнији него 2014. године. Још једна добра страна овог пројекта је што опрему, ако за то буде потребе, можемо да позајамимо од наших пријатеља из Хрватске, истакао је Пајић.
Пример како несрећа повезује људе
Партнер града Шапца на овом пројекту је Бродско-посавска жупанија, а у реализацију су укључене и све надлежне институције са обе стране границе: Развојна агенција Бродско-посавске жупаније д.о.о., Завод за јавно здравље Шабац, Завод за хитну медицину Бродско-посавске жупаније, Хрватска горска служба спашавања - станица Славонски Брод, Ватрогасна заједница Бродско-посавске жупаније.
Представник Бродско-посавске жупаније на показној вежби у Шапцу, жупан Данијел Марушић, захвалио се представницима Града Шапца на гостопримству и доброј сарадњи у пројекту.
-Жао ми је што се пројекат завршио али смо добили вредне донације и много смо научили. Данашња теренска вежба је прилика да покажемо како несрећа која се десила и једној и другој страни може да повеже људе, рекао је Данијел Марушић.
Циљ пројекта је припрема за ванредне ситуације, посебно поплаве и ублажавање штете настале од поплава. Вредност пројекта је 444.452 евра, а финансиран је средствима Европске уније, из IPA фондова, у оквиру CBC (Cross border cooperation) програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
20. Мај 2019.

Раскопавања у улици војводе Мишића

Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Водовод-Шабац" вршити раскопавање површине јавне намене тротоара од бехатона, у улици ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'