Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Шабац помогао седам српских породица на Косову да засаде јагоде

21. Август Шабац помогао седам српских породица на Косову да засаде јагоде
У Гораждевцу, највећем српском селу у Метохији, подигнути су засади јагода у њивама седам српских породица уз помоћ Града Шапца који је финансирао набавку садница и пружио стручну помоћ. Засаде су данас посетили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, у друштву владике рашко-призренског Теодосија, који је овом приликом истакао да је за опстанак Срба на Косову неопходан рад.
- Да би се Срби одржали на Косову неопходно је да раде, а овим поступком сте им то омогућили, рекао је владика Теодосије и захвалио се шабачкој локалној самоуправи што чини велике и конкретне напоре да задржи Србе на Косову.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је поручио да породице на Косову не желе да живе од социјалне помоћи већ од свог рада.
- Помогли смо седам српских породица да од свог рада на Косову живе јер потребно је да разумемо да ови људи не желе да живе од социјалне помоћи, већ да својим радом зарађују за живот. Овде смо да несебично делимо знање и помогнемо становницима Гораждевца да се осамостале. Ово је само почетак и може да буде добар пример за друге житеље Косова и Метохије без обзира на националност јер овде није реч о обележјима нације заставама и химнама, овде причамо о животу, навео је Зеленовић.
Србољуб Дакић из Гораждевца чија је породица посадила јагоде, рекао је да су имали помоћ „чврстих људи са обе стране“.
- Упркос тешкоћама успели смо да посао за који је потребно годину дана завршимо за две недеље. Ту смо, успели смо и имали чврсте људе са обе стране, задовољан је Дакић.
Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић сложио се са Дакићем да је пројекат реализован у нереално кратком року и напоменуо да се овде ради о пилот пројекту који ће се сигурно наставити.
Прилику да зарађује више од свог рада, Србољуб Дакић и осталих шест српских породица добили су након прошлонедељне одлуке Скупштине града Шапца да помогне набавку садница са 10.000 евра и да стручни тим овог града помогне својим знањем.
У овом пројекту учествује и аустријска невладина организација “Диаконие” која је издвојила значајан део новчане помоћи за опрему и технику потребну за одржавање засада јагоде, као и Општина Пећ која ће обезбедити новчану помоћ за набавку садница јагоде за албанске породице које ће такође добити обуку за узгајање јагода на модеран начин.
Јагоде су промениле животе хиљаде породица на боље у шабачком крају, прецизније у Поцерини, где је тренутно више од 1200 хектара под засадом јагоде од које су у протеклих десет година пољопривредници зарадили 60 милиона евра. Све се то десило захваљујући аграрној политици града у оквиру које је Шабац помогао пољопривредницима да ископају више од 600 дубинских бунара након чега су добили услове да са 20-ак хектара, колико је било јагоде почетком овог века у Поцерини, прошире засад на 1200 хектра и остваре промет од 120 милиона евра.
Будући јагодари у Гораждевцу почеће са 1,5 хектара, а због сличности терена и анализа земљишта, као и новонастале сарадње и размене знања, очекивања су у правцу успеха Поцераца.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
28. Фебруар 2020.

Топлана - радови у улици Немањиној

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Топлана-Шабац“, Шабац, вршити раскопавање површине јавне ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'