Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Шабац лидер у енергетској ефикасности

07. Јун Шабац лидер у енергетској ефикасности
Завршна конференција пројекта EmBuild одржана је данас у Скупштини града Београда, а о Шапцу као примеру града са добром енергетском политиком говорио је градоначелник Небојша Зеленовић.
Шабац је један од 100 европских општина и градова који су учествовали у овом пројекту. Пројекат је орјентисан на реконструкцију постојећих зграда и побољшање енергетских својстава зграда.
Према речима градоначелника Зеленовића Шабац је једини град у Србији који има енерегтску политику из које су настали бројни пројекти и идеје.
-Представљамо резултате свог рада и предочавамо колико је за сваки град важно да се бави питањима који се односе на енергетску ефикасност. Ми данас говоримо о изолацији стамбених објеката у нашем граду. О томе како је изолација зграда допринела да грађани штеде енергију и имају мање рачуне за грејање, рекао је градоначелник.
Он је као примарни пројекат у области енергетске ефикасности најавио изградњу топлане на биомасу, која ће бити у оквиру градске топлане.
-Тежња нам је да се и они потрошачи који нису прикључени на даљински систем грејања, уколико добију повољније услове са топланом на биомасу, прикључе. Наставићемо са заменом сијалица. Живине сијалице смо заменили са лед расветом, а тежимо да у наредном периоду заменимо и све натријумове сијалице. Покушаћемо да из постојећих система, као што је Постројење за пречишћавање опадних вода, извучемо енергију и зарадимо додатна средства, истакао је Небојша Зеленовић.
Слободан Јеротић, енергетски менаџер града Шапца, казао је да је Шабац захваљујући својим добрим идејама и иницијативама успео да се кандидује међу 100 градова у Европи, који су учесници EmBuild пројекта.
-Шабац показује како треба да функционише паметан град, јер је то град у ком живе паметни људи и доносе добре одлуке. EmBuild је један од добрих пројеката у које се укључио град, јер смо тиме показали да је Шабац лидер у енергетској ефикасности у Србији и позиционира се као један од лидера у региону. Када смо 2010. године одлучили да почнемо да се бавимо изолацијом зграда, много људи није разумело какву корист могу имати од тога. Наша идеја је 2016. године добила своју примену и на републичком нивоу, кроз Закон о одржавању стамбених зграда. У тај Закон је уграђен модел који је Шабац покренуо 2010. године. Тежимо да задржимо лидерску позицију, а кроз идеју да се интензивније бавимо обновиљивим изворима енергије, сматрамо да ћемо у томе и успети. Вољни смо да сарађујемо са другим општинама и градовима и да размењујемо искуства, рекао је Јеротић.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Август
02.

Мишарске свечаности

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
10. Децембар 2018.

Радови у Улици кнеза Милоша

ЈКП „Топлана-Шабац“ врши раскопавање површине јавне намене у Шапцу у Улици кнеза Милоша непосредно иза шахта, наспрам стамбеног објекта Краља Драгутина број 1. ради санације ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'