Актуелности

Прочитајте актуелности града Шапца

Шабац кандидат за награду Европске недеље мобилности

20. Септембар Шабац кандидат за награду Европске недеље мобилности
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић потписао је данас у Градској кући Повељу којом се Шабац кандидује за награду Европске недеље мобилности. Више од 20 градова у Србији је учествовало у обележавању ове манифестације, али само је шест градова, међу којима је и Шабац, испунило параметре које задаје Европска комисија да могу да се кандидују за награду.

У оквиру задатих критеријума, Шабац је седам дана различитим програмима обележио Европску недељу мобилности међу којима је и једнодневна забрана саобраћаја у Масариковој улици. Трајнија мера коју је Шабац применио је уређење раскрснице код Шабачког позоришта која је сада безбеднија и адекватнија за пешаке.

Како програми обележавања Европске недеље мобилности подразумевају ширење свести о предностима пешачења и бициклизма, промоцији ових активности придружио се и градоначелник Шапца који је позвао суграђане да чешће користе бицикл за своје свакондевне активности. Од 2015. године, када је Удружење “Вози улице” поклонило градоначелнику бицикл на ком пише “службено возило”, оно је постало његово редовно превозно средство.

-Све се боље види кад сте ближе људима. Када град не посматрате из аутомобила, већ као пешак или бициклиста ствари се лакше уоче и исправе, казао је градоначелник.

Он је рекао да Град нема намеру да наметне грађанима стилове живота које они не желе, већ да промовише здраве стилове животе и навике које су део свакодневног живота у уређеним европским земљама.

-Ми ћемо као град учинити све да приградска насеља буду повезана квалитетном бициклистичком стазом са центром града, а градска насеља једна са другима. Идеја је да што већи број људи пешачи, вози бицикл или користи јавни превоз. Не зато што желимо да наметнемо другачији стил живота већ желимо да отворимо простор за све. Да свако ужива на начин који њему више одговара. Зато је промоција бициклизма веома важна, наглашава градоначелник.

Као бициклиста, истиче да је приметио да све више људи користи двоточкаша за свакодневне активности и каже - то га радује.

-Можда је разлог што су улице уређеније, а можда јер то постаје редован начин живота наших суграђана и то може сваког да радује. Захваљујем се свим Шапчанима који користе бицикл и позивам грађане да промене навике јер треба пружити прилику модернијим стварима на начин на који се то ради у Европи, закључује градоначелник Небојша Зеленовић.

Европска недеља мобилности је највећи догађај посвећен урбаној мобилности у Европи. На иницијативу Европске комисије одржава се од 2002. године.

Кампања је осмишљена са циљем да се становницима широм Европе представе алтернативе за одрживу мобилност и објасне изазови са којима се суочавају градови. Сви градови учешћем могу да покажу какве су предности здравог начина живота и како се може остварити напредак ка бољој мобилности у Европи.

Активна мобилност доноси вишеструку корист – здравији живот за појединца и заједницу, мање загађење од штетних гасова које производе моторна возила, а поред тога се штеди и новац уколико уместо аутомобила чешће бирамо да користимо бицикл или пешачимо.

Пишите нам

Уколико имате сугестије, предлоге, утиске, похвале, али и жалбе или молбе, пишите нам. Ми ћемо дати све од себе да вам одговоримо у најкраћем могућем року.

pen
Пошаљи

Актуелни догађаји

Јул
10.

Забрана саобраћаја у Карађорђевој и Занатлијској

Због извођења радова на реконструкцији пута у Улици Карађорђева у ...

Више информација

Сервисне информације

Све важне информације на једном месту

service info
26. Децембар 2019.

Топлана - радови у улици Богојављенска

Градска управа Града Шапца - Одељење за инспекцијске и комунално-стамбене послове, обавештава грађане да ће ЈКП „Топлана-Шабац“ Шабац вршити раскопавање површине јавне ...

Више информација

Адресар

Погледајте телефонски именик града Шапца

Address

Контакт

Попуните контакт формулар или нас директно контактирајте путем наведених телефона

Господар Јевремова 6
15000, Шабац
Република Србија
015/346-711
015/364-100
Пошаљи

E-маил листа

ПРИЈАВИТЕ СЕ НА НАШУ Е-МАИЛ ЛИСТУ И БУДИТЕ ОБАВЕШТЕНИ О НОВОСТИМА У НАШЕМ ГРАДУ.

Унесите тражени појам и притисните 'ентер'